Az erdők északra vándorolnak

Európa szerte megfigyelhető, hogy a klímaváltozás miatt a fák, az erdők a megváltozott növényi életfeltételek okán egyre északabbra vándorolnak.

Az adott területen őshonos fák másutt keresik ideális élőhelyüket írja a nepszava.hu. A magyar erdészek is aggódva figyelik a fejleményeket, hiszen a hazai erdőket is veszélyezteti a melegedés, a kevesebb – illetve az éves eloszlást tekintve megváltozott – csapadék mennyisége (hiába esik télen több eső, ha azt a fa akkor nem tudja hasznosítani). Ez a sajnálatos tendencia hazánkban legjobban a délnyugat-magyarországi őshonos bükkösöknél figyelhető meg és a szintén érzékeny lucfenyőknél. A hazai erdők nagy része már most is az erdős-sztyepp klímatípusban él, ahol már alig egy-két fok melegedés is veszélybe sodorhatja létezését.

 
Dr. Mátyás Csaba akadémikus, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora szerint sürgős szükség van az óvatos emberi beavatkozásra és hosszú távú gondolkodásra. Jelentős erdőterületek vannak már most bajban és emberi segítség nélkül nem biztos, hogy az erdő képes a túlélésre. Éppen ezért más fajok – például balkáni tölgyfajok – betelepítésével kellene az erdőket, a természetet megsegíteni. A professzor szerint a klímaváltozás gyorsabb, mint a természet változása és nem szabad várni a beavatkozással. A WWF Magyarország az erdőgazdálkodási módszerek elterjesztését helyezi előtérbe az erdőklíma megtartásáért és az őshonos fák védelmében emeli fel szavát, elutasítva a mesterséges beavatkozást.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.