Az MVM a 100 milliárdos tulajdonosi kölcsönből vásárol földgázt

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése döntött arról, hogy a társaság 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel, az összegért az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja be – közölte az MVM Csoport az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az ország ellátásbiztonságát jelentősen növelő lépéssel az MVM Csoport saját földgázkészletei megközelítik majd a 2 milliárd köbmétert. A tárolókba besajtolt gáz mennyisége jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a télre elegendő energiatartalék legyen.

A közlemény hangsúlyozza: a közgyűlés azért döntött az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által biztosított 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsön felvételéről, hogy minden eshetőségre felkészüljön az ország zavartalan földgázellátásának biztosítása érdekében.

Az összegből az MVM Csoport egyik energiakereskedő társasága, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. jelentős földgázkészletet vásárol, amelyet a nemzeti energetikai társaságcsoport földgáztárolóiba sajtolnak be. Ezzel a piaci szereplők alacsony készletezési hajlandósága ellenére jelentősen javul az ország ellátásbiztonsága – tették hozzá.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön  arról számolt be, hogy a stratégiai gázkészlet feltöltése folyamatos, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz. Az MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, addigra betárolják a 915 millió köbméter stratégiai gázkészletet

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.