Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának többsége az atomerőmű bővítése mellett

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága tagjainak többsége a paksi atomerőmű bővítése mellett állt ki a testület keddi ülésén, amelyet az erőmű paksi székhelyén tartottak.

Jávor Benedek elnök (LMP) ugyanakkor hangoztatta: gondos és alapos elemzés nélkül nem szabad döntést hozni az új blokkok létesítéséről. Jávor Benedek a bizottság egész napos Tolna megyei programjának egyik szünetében telefonos tájékoztatójában az MTI-nek elmondta, hogy az ülésen csupán egy döntést hoztak: a bizottság általános vitára alkalmasnak találta az atomenergia 2008. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést. Az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat lekerült a napirendről, hétfőn tárgyalnak róla.
Paksra azért látogattak – ismertette az elnök -, hogy megvitassák a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbításával és az esetleges új blokkok létesítésével kapcsolatos kérdéseket. Elmondása szerint “messze nem volt egyetértés a bizottságon belül”. Hozzáfűzte, a bizottság tagjainak többsége kész tényként kezeli a blokkok megépítését, míg ő maga az LMP véleményét képviselve előzetes elemzéseket sürget.

Jávor Benedek arra hívta fel a figyelmet, hogy először készüljenek el azok a megalapozott pénzügyi, gazdasági, valamint munkahelyteremtéssel kapcsolatos, társadalmi hatásokat elemző számítások, amelyek alternatívákat vázolnak fel a magyar energiapolitika számára.
A bizottság elnöke tájékoztatása szerint Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős helyettes államtitkára az ülésen arról számolt be, hogy a most készülő energiastratégia, amelyet a tavasszal társadalmi vitára bocsátanak,  alternatívákat vonultat fel. – Mi nagy kíváncsisággal várjuk, és hangsúlyozzuk, hogy végleges döntés az új paksi blokkokkal kapcsolatban megalapozott vizsgálat nélkül ne történjen – jelentette ki az elnök, utalva a Lehet Más a Politika Párt álláspontjára a kérdésben.

Az MTI kérdésére Jávor Benedek azt mondta, a tanulmányok szükségességét nem kérdőjelezte meg a többség sem, de a tagság elsöprő többsége ezek nélkül az elemzések nélkül is az új paksi blokkok mellett foglal állást.
– Az élettartam hosszabbítással kapcsolatban az LMP is azon a véleményen van, hogy ezt Magyarország valószínűleg nem tudja “megspórolni”. Azon a rövid időtávon belül, amíg kifutnak a meglévő paksi blokkok, nincs mód a kiváltásukhoz szükséges lépések megtételéhez – vélekedett.
Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának kihelyezett ülésén részt vett az osztrák parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke és három tagja is.

Jávor Benedek elmondta: az osztrák felet nagyon mélyen érinti a paksi atomerőművel kapcsolatos döntések sorozata. Tájékoztatása szerint nemcsak a bizottság zöldpárti elnöke, hanem a néppárti képviselők is ennek adtak hangot. Elmondták, hogy továbbra is szorosan figyelemmel fogják kísérni a Pakssal kapcsolatos elképzeléseket, és azt hangsúlyozták, hogy az atomenergia mellett Magyarországnak a jelenleginél intenzívebben kellene a megújuló energiaforrások hasznosítása felé fordulnia, hiszen az ebben rejlő potenciál lehetőséget ad az atomenergiával kapcsolatos tervek átgondolására is.
A bizottság tagjai az ülés után Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója meghívására üzemlátogatáson vettek részt, majd Bátaapátiba utaztak, hogy megnézzék a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok számára épülő tárolót.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.