Az osztrákok még kevéssé érdeklődnek a hibrid járművek iránt

Az osztrák autóvásárlók még szkeptikusan viszonyulnak a hibrid- és elektromos hajtású autókhoz – derül ki a GfK felméréséből.

A megkérdezetteknek alig 30 százaléka tartja szükségesnek a környezetkímélő járművekre való váltást, 70 százalékuk “bizonyos körülmények között” elképzelhetőnek tartja az átállást, és 20 százalék mutat hajlandóságot több pénzt is fizetni egy ilyen járműért. Tíz százalék viszont általában is “felfújt problémának” tartja a klímavédelmet és elutasítja egy környezetkímélő jármű vásárlásának gondolatát.
A felmérésből kiderül, hogy az osztrákoknak alig kétharmada számít jól tájékozottnak a hibrid járműveket illetően. A férfiak között kétszer annyi mint a nők között, 84 százalék van tisztában azzal, hogy egy hibrid jármű villanymotorral is rendelkezik a benzin vagy dízel motor mellett.

A lakosság egyharmada téves ismeretekkel rendelkezik a kérdésben, hat százalékuk pedig nem is tudja hová tenni a “hibrid jármű” fogalmát. Az idősebb korosztály tájékozottabb a kérdésben mint a fiatal.
“Új technológiák alkalmazásának klíma- és környezetvédelmi okokkal indokolt  szükségessége még nem tudatosult kellőképpen az emberek között” – mutatott rá Martina Jesch, a GfK szakértője. Sokak szemében a technológia még nem érett meg a bevezetésre. A megkérdezettek 60 százaléka szerint nincs megfelelő kínálat a piacon, 40 százalékuk pedig a hibrid technológiát nem tartja eléggé kiforrottnak.
Hibrid jármű vásárlásának előfeltételeként a megkérdezettek 73 százaléka hozta fel az előnyős árat, 71 százaléka tartotta fontosnak a teljes lefedettségű töltőállomás hálózatot, 57 százalékuk pedig a nagyobb típusválasztékot.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.