Cáfolja az almásfűzítői tározók szivárgását a Tatai Környezetvédelmi Zrt.

Mérések egész sora, 14 hatóság 62 vizsgálata bizonyítja, hogy az almásfüzitői vörösiszap tározók stabilak és nem szivárognak – közölte a Tatai Környezetvédelmi (TKV) Zrt. pénteken az MTI-vel.

A társaság arra reagált, hogy Csiba Katalin LMP szóvivő – a Greenpeace közleményére hivatkozva – azt állította, az árvíz elmúltával esetleg szivárogni fog az almásfüzitői vörösiszap-tározó. A magyar vízügyi és környezetvédelmi hatóságok, valamint a tározó felszínét mesterséges talajjal lefedő Tatai Környezetvédelmi Zrt. évtizedek óta folyamatosan ellenőrzi a talajvíz állapotát – áll a közleményben. Ellenőrzött méréseket végeztek a magyar és a szlovák hatóságok is. Ezek nyilvánosságra hozott akkreditált eredménye bizonyította, hogy folyamatosan javul a környezet állapota, nem kerül sem vörösiszap, sem más szennyező anyag a talajba vagy a Dunába – hangsúlyozza közleményében a TKV.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.