Christian Bale klímabarát filmfesztiválra megy

A Berlinale, ez a jellemzően politikai felhangú és társadalomtudatos filmeket bemutató A-kategóriás filmfesztivál zöld energiákra vált. Németország második legnagyobb megújuló energiaszolgáltató vállalata, az ENTEGA segítségével csökkenti CO2-kibocsátását a rendezvény.

Az elmúlt három évben a fesztivál és beszállítói több lépésben zöldítették tevékenységüket. A fesztivál tíz napjának és a szervezet egész éves működésének ökolábnyomát felmérő tanulmányt, valamint a környezeti terhelés csökkentését célzó stratégiát az Öko-Institut e.V. dolgozta ki az ENTEGA megrendelésére.  2011 eleje óta a Berlinale Potsdamer Platz melletti irodájának teljes energiaszükségletét megújuló forrásokból elégítik ki. E váltással sikerült 12 százalékkal mérsékelni a Berlinale üvegházgáz-emisszióját az előző évi kibocsátáshoz képest. Az étkezés és az eszközbeszerzés terén is csökkentették papírfelhasználásukat az alkalmazottak, ennek további optimalizálása várható a következő két évben.

A következő “fordulóban” a logisztika terén, a szállításban eszközölnek megtakarításokat. A rendezvény széndioxid-kibocsátásának nagy részét a repülőgépek teszik ki, melyek a világ minden tájáról hozzák a februári filmes seregszemle vendégeit, illetve év közben a filmválogatókat repítik különböző országokba. A Berlinale a Forrest Caron Group offset-programjában vesz részt, hogy gárdája üzleti célú repüléseit, s azok CO2-vonzatát erdőtelepítéssel semlegesítse.
A fesztivál honlapján a résztvevőknek is lehetősége nyílik rá, hogy kiszámolják saját ökolábnyomukat: milyen környezetszennyezést okoznak azzal, hogy résztvesznek a Berlinalén. A magát haladó szellemiségűnek tartó Berlinale és rendezője, Dieter Kosslick lemaradt a Locarnói Filmfesztivál mellett. Az ugyanis előbb tett lépéseket arra, hogy zölddé váljon, sőt karbonsemleges is lett, mielőtt a Berlinale megerőltette volna magát e tekintetben!

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.