Csehország tavaly is energiaexportőr maradt

Csehország 2022-ben is jelentős energiaexportőr maradt. Az ország erőművei tavaly 78,8 terrawattóra (TWh) energiát termeltek, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben – közölte a cseh energetikai szabályozó hivatal (ERÚ) csütörtökön Prágában.

Bár a megtermelt energia mérsékelten csökkent, tavaly is magasabb volt a kivitel a behozatalnál, a különbség 22,2 százalékkal 13,5 TWh-ra nőtt – mutatott rá – Stanislav Trávnícek, az ERÚ elnöke sajtótájékoztatón. Az ország tiszta energiafogyasztása tavaly éves szinten 3,9 százalékkal, 60,4 TWh-ra csökkent. Legnagyobb mértékben, kilenc százalékkal a háztartási fogyasztás esett vissza. Az elmúlt két évtizedben ez a legnagyobb háztartási fogyasztáscsökkenés. A nagyvállalatok fogyasztása éves összehasonlításban 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben.

A gázerőművek termelése több mint 50 százalékkal, a vízerőműveké 13,1 százalékkal csökkent. A naperőművek termelése 6,7 százalékkal, a szélerőműveké 6,6 százalékkal emelkedett, míg a hőerőművek és az atomerőművek termelése lényegében maradt a 2021-es szinten – fejtette ki Stanislav Trávnícek.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.