Csökkent a napelem-telepítés Európában 2012-ben

Túlzottak voltak az európai napelem-előrejelzések: az Unió országai 2012-ben 16,5 GW-tal növelték eddigi kapacitásukat. Ez önmagában szép teljesítmény, de figyelembe vesszük, hogy 2011-ben az új telepítések összteljesítménye elérte a 22%-ot, akkor ez 25%-os visszaesést jelent. Az erről szóló adatokat az EurObserv’ER közölte, amely a közösség megújuló energiáinak kutatásával, elemzésével és növekedési trendjeivel foglalkozik.

Az intézet szerint ez a visszaesés akár tartós is lesz tekintettel arra, hogy napelem-ipar egyre inkább az ázsiai és amerikai piacok felé fordul. Ez utóbbiak voltak a 2012-es nagy napenergia-növekedés igazi főszereplői. Az elemzők szerint ennek oka, hogy számos európai ország vagy csökkentették a korábbi ösztönző rendszereket, vagy pedig olyan adókat vezettek be, amelyek ugyancsak visszafogták a beruházási tervet. A Cseh Köztársaságban például visszamenőlegesen adóztatták meg a beruházásokat, Bulgáriában az elektromos hálózathoz való csatlakozásra vetettek ki adókat, Spanyolországban pedig minden villamos energia-termelőre külön jövedelemadót vezettek be, írja az energiacentrum.com.

Az európai napelem-szektor vezetői továbbra is Németország és Olaszország. E két ország 2012-ben az új európai napenergia-kapacitás több mint kétharmadát mondhatja magáénak: a németeknél 7,604 GW-ot, az olaszoknál 3,577 GW-ot telepítettek.  Összességében a tavalyi év végén az Unió napenergia-összkapacitása 68, 647 GW volt, amely 136, 3 W/főnek felel meg és a közösség villamos energia-fogyasztásának mintegy 2%-át fedezi.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).