Dél-Korea és Tajvan betiltotta az élelmiszerek importját a fukusimai erőmű körzetéből

Dél-Korea és Tajvan betiltotta bizonyos élelmiszerek importját a japán fukusimai atomerőmű körzetéből – jelentette be pénteken az ázsiai ország miniszterelnöki hivatala.

A szöuli tilalom zöldségfélékre, köztük parajra, káposztára, fehérrépára, brokkolira és petrezselyemre, valamint tejre vonatkozik. A dél-koreai tilalmi rendelkezés négy japán prefektúrára – Fukusimára, Gunmára, Ibarakira és Tocsigira – terjed ki egyelőre. Eközben Tajvanon is bejelentették, hogy betiltják öt japán prefektúrából származó élelmiszerek behozatalát a sugárszennyezettség miatt. A szigeten előbb szúrópróbaszerűen végeztek ellenőrzéseket, majd rendszeres vizsgálatnak vetették alá a Japánból érkező élelmiszereket, és megállapították, hogy azok radioaktív szennyezettségi szintje meghaladja a tajvani normákat. Korábban az Egyesült Államok, Hongkong, Ausztrália, Szingapúr, Oroszország és Kanada tiltotta meg, illetve korlátozta a súlyosan megrongálódott és radioaktív sugárzást kibocsátó atomerőmű körzetéből származó élelmiszer-ipari termékek behozatalát.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.