Éghajlatváltozás – példát mutatnak a brit diplomaták

A diplomaták repülőútjainak csökkentésével, az irodákban energiatakarékossággal és egy kerékpáron munkába járó nagykövet példaként állításával küzd a globális felmelegedés ellen a brit külügyminisztérium.

“A külügyminisztérium úgy határozott, mindent elkövet, hogy 2010-ben 10 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást az alábbi négy területen: az áramfogyasztás, a fosszilis üzemanyagok felhasználása, a járművek szén-dioxid-kibocsátása és a légi közlekedés. Feltett szándékunk, hogy jelentős előrelépést érjünk el minden egyes területen” – közölte a minisztérium szóvivője.

A tervezett intézkedések széles skálán mozognak. A repülőutakkal szemben például minden esetben a videokonferenciákat fogják ösztönözni. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy a diplomaták repülőre szálljanak, akkor többnyire turistaosztályon utaznak majd. A businessosztályt csak a több mint 5 órás “munkarepülések” vagy a több mint 10 órás “szabadságra repülések” esetében fogják engedélyezni. (A “munkarepülések” jelenlegi korlátja businessosztályon 3 óra).

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy a döntések életbe lépése a köztisztviselők szakszervezeteivel folyó megbeszélések kimenetelétől függ. Hozzátette azt is, hogy a légi járatok szén-dioxid-kibocsátását az egyes utasok által elfoglalt hely függvényében számolták ki, ezért az első- vagy businessosztály kényelmes székeire eső “kibocsátás nagyobb, mint a turistaosztály üléseire jutó”.
A nagykövetségeken és a diplomáciai épületekben takarékoskodni fognak a fűtéssel és a légkondicionálással, előnyben fogják részesíteni a hibridjárműveket és a megújuló energiaforrásokat.
A külügyminisztérium dicsőségtáblájára máris felkerült Alex Ellis, őfelsége lisszaboni nagykövete, aki minden reggel 25 percet kerékpározik, hogy bejusson a munkahelyére.

Az első, aki példát mutatott a köztisztviselőknek az energiaspórolás terén mégsem Ellis, hanem Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök volt 20 éve, amikor rendszeresen saját kezűleg oltotta el a lámpákat a minisztertanácsi ülések után a Downing Street 10-ben.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.