Egy nap a tigrisekért

Július 29-én a Tigris Nemzetközi Napját ünnepeljük. A 2010 óta megrendezett világnap célja felhívni a figyelmet a csíkos nagymacskákat fenyegető veszélyekre.

A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett. A nagymacskák védelmére a WWF két éve indított kampányt, amelynek fővédnöke Leonardo DiCaprio lett.  A tigris a ma élő legnagyobb macskaféle, a felnőtt hím egyedek elérhetik a 300 kg-os súlyt és a 3 méteres hosszt is. Ezek a csodálatos nagymacskák egykor szinte egész Ázsia területén elterjedtek voltak, azonban mára alig több mint 3200 példány él vadon a távol-keleti országokban. Az élőhelyük zsugorodása és a kegyetlen orvvadászat miatt a tigriseket komoly veszély fenyegeti. A vadonban csíkos bundájuk remek álcát jelent, azonban pont ez az egyik oka a tigrisek vadászatának. Sokan minden pénzt megadnak egy kipreparált bundáért, hogy lakásuk vagy házuk dísze legyen. A hagyományos kínai orvoslás során pedig a mai napig használnak a tigrisek különböző szerveiből készült készítményeket, így a feketepiacon folyamatos rájuk a kereslet.

A WWF évtizedek óta harcol azért, hogy a nagymacskák helyzete javuljon. A TRAFFIC munkatársaival közösen dolgoznak az orvvadászat csökkentéséért és az illegális kereskedelem visszaszorításán. Tigris fajvédelmi projektjük keretében 2010-ben elindították a Globális Tigrismentési Programot. A kezdeményezés célja, hogy 2020-ra – amikor a kínai asztrológia szerint újra a tigris évét írjuk majd – a vadon élő tigrisek számát megduplázzák. Hatalmas siker, hogy az összes olyan ország kormánya csatlakozott a programhoz, amelynek vadonjaiban még barangolnak tigrisek. A projekt fővédnökének Leonardo DiCapriót kérték fel, aki hatalmas elkötelezettséggel látott a feladatnak. A világsztár amellett, hogy saját vagyonából adományozott a program támogatására, személyesen utazott el Ázsiába a WWF szakértőivel, hogy első kézből szerezzen tapasztalatokat a tigrisek helyzetéről. Találkozott a nemzeti parkok őreivel és maga is részt vett a nekik tartott továbbképzéseken, amelyekből megtudhatták, hogyan védekezhetnek az orvvadászok ellen. DiCaprio a terepi munkából is kivette részét, bejárta a tigrisek lakta területeket és a szakértőknek még abban is segített, hogy megszereljenek egy elromlott, a tigriseket megfigyelő kamerát. „A tigriseknek nincs több idejük. Ha most nem teszünk valamit a megmentésükért, akkor bolygónk egyik ikonikus állata tűnhet el örökre.” – mondta ázsiai útja során a filmszínész.

„A világsztárhoz hasonló elkötelezett támogatók segítsége nélkülözhetetlen a tigrisek megmentéséhez. A Nemzetközi Tigris Nap remek alkalom arra, hogy mindannyian számot vessünk, mit tudunk tenni azért, hogy ezeket a különleges nagymacskákat megóvjuk. A WWF Tigris Fajvédelmi Programját bárki támogathatja azzal, hogy jelképesen örökbefogad egy tigrist. Mentsük meg együtt a dzsungel királyát!” – buzdított Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója. A WWF Tigris Fajvédelmi Programjának támogatásáról részletesen az adomany.wwf.hu címen olvashatnak.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.