Egy nap alatt 7,5 millió fát ültettek Macedóniában

Egyetlen nap alatt 7,5 millió fát ültetni – ezt a célt teljesítették Macedóniában, ahol a nem mindennapi akcióval akartak tenni az erdők újratelepítéséért a pár évvel ezelőtt pusztító tüzek után.

“A fák napja, ültesd el jövődet” elnevezésű kezdeményezést 2008 óta rendezik meg a délkelet-európai országban. Manapság az egyik legnépszerűbb akció, amelyből a kétmilliós Macedónia 200-250 ezer lakosa veszi ki részét. A faültetésből politikusok – maga Nikola Gruevszki miniszterelnök -, színészek, hírességek és tudósok sem maradhattak ki.
A macedón kormány ünnepnappá nyilvánította a keddi napot, amikor sor került az ökológiai akcióra. Idén első alkalommal a szomszédos országok határ menti települései is csatlakoztak.
Macedóniában az elmúlt két év faültetési akciói során nyolcezer hektáron mintegy 20 millió csemetét ültettek el. Az országban 2007-ben volt nagy erdőtűz, amely 35 ezer hektáron pusztított.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.