Egy óra, amikor minden elsötétül

Idén 6. alkalommal rendezik meg a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi eseménysorozatát, a Föld Óráját.

Városok és települések, intézmények és lakások sötétülnek el március 31-én, hogy ezzel jelezzék, figyelnek a bolygó állapotára. A klímaváltozás elleni küzdelem szimbólumává vált akció 2007-ben mindössze egyetlen ausztráliai város, Sydney részvételével indult. A mozgalomhoz a következő évben más országok városai is csatlakoztak, így a Föld órája végül világméretű eseménnyé nőtte ki magát. Mára a Föl órája a világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciója lett, összesen 1,8 milliárd embert mozgat meg. A résztvevők megnövekedett száma miatt a következő lépés az lenne, hogy mindenki tesz egy vállalást a környezettudatosabb jövője érdekében. A fogadalmak akár lehetőséget is adhatnak mások inspirálására. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő adásának vendége, Aczél Réka hasonló célokat tűzött ki maga elé. Tett egy olyan vállalást, hogy körbekerékpározza a Balatont, ha a Facebookról legalább 200 barátja csatlakozik a Föld Órájához.

A megmozdulás elsősorban szimbolikus cselekedet, ami a túlfogyasztásra akarja felhívni a figyelmet. Ebben, hazánkban olyan ismert emberek vállalnak szerepet, mint Kulka János, Vincze Ottó vagy Szabó Győző. Idén március 31-én rendezik meg a Föld Óráját, amikor egy órára Budapesten szintén lekapcsolják a díszkivilágítását. A megmozduláshoz programok is kapcsolódnak: 20.30-tól a Lánchídon tűzzsonglőrökkel, dobosokkal és Fábián Juli koncertjével várják az érdeklődőket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.