Egyelőre külföldre viszik a szerb veszélyes hulladékot

Szerbiából külföldre szállítják az évente keletkező 5-6 millió tonna veszélyes hulladékot, mivel az országban nincs a megsemmisítésre alkalmas égetőmű – írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

Szerbia 2008-ban 5,7 millió tonna veszélyes hulladékot termelt, amiből 5 millió tonna a hőerőművekből származó hamu. A csomagolásból és a göngyölegből évente 100 ezer tonna hulladék származik, ami szintén veszélyes hulladéknak minősül.
Tavaly mintegy 11 tonna lejárt szavatosságú gyógyszerkészítményt szállítottak külföldre megsemmisíteni.
A hulladékexport drága, ezért azok a vállalatok, amelyek termelési folyamatában veszélyes hulladék is keletkezik (a szerb környezetvédelmi minisztérium listáján több mint 600 ilyen cég szerepel), sok esetben a saját területükön tárolták a veszélyes hulladékot éveken keresztül, vagy más jellegű hulladék közé keverve szállíttatták el.

A Szerbiában tavaly életbe lépett hulladékgazdálkodásról szóló törvény meghatározza a veszélyes hulladék fogalmát, és lehetőséget nyújt annak újrahasznosítására vagy megsemmisítésére. Míg korábban évtizedekig, most legfeljebb 12 hónapig tárolhatják a cégek a veszélyes hulladékokat.
A szerb környezetvédelmi minisztérium tervei szerint a közeljövőben állami beruházással is építenek a veszélyes hulladékok fizikai és vegyi kezelésére alkalmas feldolgozó üzemeket.
A szerb állam az ismeretlen eredetű, valamint az évek során felhalmozódott veszélyes hulladék, továbbá az egészségügyi intézmények által megtermelt hulladék kiszállításának költségeit állja. A minisztérium olyan rendszer felállítását is tervezi, amely a háztartásokból is összegyűjtené a veszélyes hulladékot. Ez a hulladékgazdálkodási stratégia hosszú távú tervei között szerepel.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.