Egymilliárdan a klímaváltozás ellen

Élő Bolygónk néven új globális mozgalom indult el a közelmúltban, amelynek célja, hogy a széles tömegek bevonásával egyértelmű üzenetet küldjön a világ vezetőinek a klímavédelem támogatásának fontosságáról.

Az Al Gore, korábbi amerikai alelnök által elindított kezdeményezés egymilliárd támogatót gyűjtene össze, akik részvételükkel ösztönözhetik az év végi párizsi klímacsúcs szereplőit a probléma hatékonyabb menedzselésére. A projekthez Magyarország is csatlakozott, a magyar nyelvű oldalon bárki felemelheti hangját a klímaváltozás elleni harc támogatása érdekében.

A korábbi amerikai alelnök, Al Gore új, globális kezdeményezést indított útjára Live Earth, azaz Élő Bolygónk címmel, amelynek célja, hogy a döntéshozókat aktívabb részvételre ösztönözze a klímaváltozás elleni harcban. Az Élő Bolygónk jelentős értéket képviselhet a klímaváltozás elleni harcban azáltal, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs előtt a széles tömegek bevonásával világszerte hívja fel a figyelmet az üvegházhatású gázok kibocsájtása keltette problémájára.

A kampány kifejezett célja, hogy a november 30. és december 11. között tartandó csúcs idejére világszerte egymilliárd embert gyűjtsön össze, akik „felemelik hangjukat” a klímaváltozás elleni küzdelem mellett. A klímacsúcson az üvegházhatású gázok kibocsátásának olyan mértékű korlátozásáról születhet megállapodás az ENSZ tagállamai között, amely biztosítaná, hogy a Föld éghajlati átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időszakhoz képest legfeljebb két Celsius-fokkal legyen magasabb.

Ahhoz, hogy valaki támogassa ezt a célkitűzést, semmi mást nem kell tennie, mint az Élő Bolygónk magyar nyelvű honlapján vagy akár a Live Earth oldalán nevével és e-mailcímével regisztrálnia. A magántámogatókon kívül olyan szervezetek is pártfogásukba vették a kezdeményezést, mint az ENSZ vagy a The Cilmate Change Project.

A mozgalom látványosan demonstrálja, hogy a klímavédelem többé nem a jövő, hanem a ma feladata. Klímánk védelme a 21. század legfontosabb kérdésévé lépett elő, hiszen az üvegházhatású gázok ma már olyan koncentrációban vannak jelen a légkörben, hogy az drámaian befolyásolja földünk éghajlatát. Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok és az ezek nyomában járó természeti katasztrófák ezt a feladatot tagadhatatlanul égetővé teszik. E tekintetben pedig a párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában.

A károsanyag-kibocsájtás visszaszorítása ugyanakkor felveti a kérdést, hogy mivel pótolható – pótolható-e – az így kieső fosszilis alapú energiatermelés, erre pedig a választ a megújuló energiaforrásokra és bizonyos tekintetben az egyre modernebb nukleáris technológiákra épülő energiaszektor adhatja meg. Az ehhez szükséges infrastruktúra, valamint a megújuló forrásokból nyerhető energia árában megfigyelhető drasztikus csökkenés révén a zöldenergia már valóban életképes, reális megoldást jelent a fenti problémára.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.