Egyszerűsödik az emisszió-kereskedelem

A kormány két – egy éghajlatváltozással és egy, az üvegházhatású gázok kereskedelmével kapcsolatos – törvény jogharmonizációs célú módosítását fogadta el. A szabályozás alapfogalmak meghatározását, már hatályon kívül helyezett határozatokra való hivatkozásokat igazít ki és gyakorlati kérdéseket rendez, a tárgyban született új uniós rendeletekhez alkalmazkodva.

Az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszere (EU ETS) 2013. január 1-jén indult harmadik kereskedési időszakát uniós szinten a korábbinál egységesebb szabályozás jellemzi. A legtöbb részterületet közvetlenül alkalmazandó európai uniós jogi aktusok szabályozzák, így hazai szinten lehetőség nyílt a 2012-ben átültetett szabályozási háttér egyszerűsítésére, írja a piacesprofit.hu. A módosítás átvezeti a hazai jogrendbe az uniós kibocsátási-egység forgalmi jegyzékre vonatkozó új szabályozást. Az EU ETS rendszeren belüli üzemeltetők már nem közvetlenül használhatják fel a nemzetközi krediteket, hanem azok átváltását kezdeményezhetik harmadik kereskedelmi időszakbeli kereskedési egységekre. Az erőfeszítés-megosztási rendszeren belüli tranzakciók elszámolhatósága a Magyar Állam részére kiadott kibocsátási egységek más forgalmi jegyzékekkel való elszámolását teszi lehetővé.

Az új rendelkezések tisztázzák a légijármű-üzemeltetők kvótáinak bankolási szabályait, a második Kiotói Jegyzőkönyvet alá nem író országok nemzetközi kreditjei pedig nem számolhatóak már el az európai ETS-ben. A törvénymódosítás a hazai jegyzékkezelő számára adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő, a forgalmi jegyzék és az emisszió-kereskedelem biztonságosabbá tétele érdekében az összeférhetetlenség szabályát is bevezeti.

Egy további változás a szén-dioxidhoz képest több mint tizenhétezerszer nagyobb globális éghajlatmódosító potenciállal rendelkező nitrogén-trifluorid gázt (NF3) is bevonja az üvegházhatású gázok fogalmi körébe. A Kiotói Jegyzőkönyv 2013-tól 2020-ig tartó második kötelezettségvállalási időszakában ezért kötelező lesz a részes feleknek jelentést tenni a nitrogén-trifluorid kibocsátásaikról.

Negatív rekordot döntöttünk tavaly

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben – jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. Mind a szén-dioxid, mind a metán, mind a nitrogén oxid koncentrációja nőtt a légkörben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.