Elektromos fűnyíró traktor, amire gyermekként vágytunk

A belső égésű motorok a kertgondozásban is súlyos problémát okoznak, ebben segíthet az elektromos technológia.

Teljesen elektromos, helyben forduló lakossági kaszálógépet mutatott be az amerikai John Deere mezőgazdasági és munkagépeket gyártó cég – számol be az Electrek. A fűnyíró traktor a Z370R Electric ZTrak Residential Zero Turn nevet viseli.

Az eszközhöz egy 3,2 kilowattórás akkumulátor tartozik, a géppel egy töltéssel akár egy 0,8 hektáros terület is lekaszálható. A fűnyíróhoz két állítható kasza tartozik, a gyártó szerint a gép képességeiben felveszi a versenyt belső égésű motoros vetélytársaival. A Z370R Electric ZTrak legfeljebb 11 kilométer per órás sebességre képes, és három különböző módban használható, amelyek egy képernyő segítségével válaszhatóak ki. A tökéletes vágás érdekében a fűnyíró helyben is meg tud fordulni.

Mivel a gépnek nincs belső égésű motorja, szinte teljesen hangtalanul közlekedik, így nem zavaró a működtetése. További előny, hogy az eszközben kevesebb a mozgó alkatrész, mint egy hagyományos kaszálógépben, ezért fenntartása sokkal olcsóbb és egyszerűbb.

Bár nem a John Deere új terméke az első helyben forduló elektromos fűnyíró traktor a piacon, technológiai szempontból komoly előrelépésnek tekinthető. Noha az eszköz egyelőre igen költséges (közel 6400 dollárba, azaz több mint 2,3 millió forintba kerül), idővel egyre olcsóbbá válhat a technológia.

Meglepő lehet, de a gyepgondozás meglehetősen jelentős kibocsátással jár. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal adatai alapján az Egyesült Államokban a gázüzemű fűnyírók a teljes légszennyezés 5 százalékáért felelősek. A gépeknek ráadásul nagyon jelentős az üzemanyagigénye. Egyes régiókban, így Kaliforniában már be is tiltották a kicsi, terepen használható gépek, így a fűnyíró traktorok használatát. A helyzetben változást hozhat, ha sikerül mérsékelni az efféle járművek emisszióját, amiben többek között az elektromos technológia segíthet.

A most bemutatott e-traktor fontos lépés lehet a kertészeti gépek zöldebbé válásában. Nem kérdés, hogy az elektromos átállás ezt a szektort is elkezdte elérni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.