Életcélja a természetvédelem

A környezet- és természetvédelem nem lehet politikai ügy, mert mindenkinek egyformán fogy el a tiszta víz, és a levegő. Ez Tóth István Zsolt hitvallása.

Példaértékű természetvédelmi elkötelezettségéért, szakmai kiállásáért a Zengő-hegy értékeiért Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tüntette ki. – Gyermekként el sem tudtam képzelni jobb programot a szüleimmel, mint a Mecsek csodálatos területein barangolni, ismerkedni az ottani növény- és állatvilággal. A természet őszinte szeretetének szele akkoriban „simogatta” meg a lelkemet – mondta Tóth István Zsolt. Középiskolás volt, amikor a Magyar Madártani Egyesület szekszárdi csoportjához csatlakozott, amelyet jelenleg ő vezet.

 
– Máig sem felejtem el azokat a megfigyeléseket, amikor lencsevégre kaptuk a tavakról felröppenő tollasokat, vagy éppen egy minden színben pompázó virágot a domboldalban. Az élmények nagy szerepet játszottak abban, hogy a bonyhádi gimnázium befejeztével az erdészi hivatás felé vettem az irányt. Feladatomnak tekintettem a természet megóvását, értékeinek minél szélesebb körben való megismertetését – idézte fel célkitűzéseit a díjazott. A Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaságnál próbálgatta szárnyait erdészgyakornokként 1972 és 1981 között. Majd a katonai évek után Szekszárdon dolgozott a parkfenntartási üzem művezetőjeként. A leghőbb vágya azonban az volt, hogy újra a természet védelmével tölthesse napjait.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.