Elhalasztotta az EU a légszennyezési szabályok szigorítását

Egyelőre nem vizsgálja felül a légszennyezést korlátozó jogszabályokat az Európai Bizottság. A Reuters hírügynökség meg nem nevezett uniós forrásból származó értesülései szerint 2012-2013-ban kerülhet sor a joganyag áttekintésére, ekkor azonban átfogó felülvizsgálat várható.

A több mint 140 európai civil zöldszervezetet tömörítő Európai Környezetvédelmi Hivatal (EEB) élesen bírálta a döntést. A szervezet becslése szerint egyedül a finomkorom-szennyezés évente 455 ezer korai halálozásért felelős az Európai Unióban, így sürgős lépésekre lenne szükség.  “A légszennyezés továbbra is károsítja az emberi egészséget és a környezetet: korai halálozások, rövidebb várható élettartam, valamint az ökoszisztémák, a termények és az épületek jelentős szennyezése írható a számlájára … Ezek valódi veszteséget jelentenek a gazdaságunknak, munkaerőnk termelékenységének és a természetnek” – fogalmaz közleményében Janez Potočnik környezetvédelmi biztos.
Egy, a bizottság megbízásából készült 2008-as kutatás szerint a nemzeti kibocsátási plafonokat szabályozó irányelv (NEC) szigorítása mintegy 70 milliárd eurós hasznot hozhatna az unió gazdaságának, míg az intézkedés költségei ennek mindössze ötvened részére rúgnának.

A világosnak tűnő eredmények dacára a döntés még várat magára, ráadásul a jelenlegi, enyhébb szabályozást is széles körben megszegik. Potočnik szóvivője szerint húsz uniós tagállamot fenyeget a bírság lehetősége, mivel koromszennyezésüket nem sikerült mérsékelniük az uniós előírásoknak megfelelő mértékben.
A környezetvédelmi biztos azzal próbálta védeni a mostani halasztást, hogy bár a NEC felülvizsgálata már napirenden van egy ideje, a bizottság úgy látta, hogy a jogszabály önmagában való megújítása kevésbé lenne hasznos, mint egy néhány év múlva esedékes átfogó – az energetikát, a közlekedést és a mezőgazdaságot is felölelő – jogszabályi felülvizsgálat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.