Eljárás illegális hulladéklerakás miatt Velencén

Nyolc gazdasági társaság ellen indított bírságolási eljárást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, mert engedély nélkül raktak le hulladékot Velencén – közölte a felügyelőség igazgatója az MTI érdeklődésére.

Csehóné Szilasi Rita tájékoztatása szerint a nyolc társaságon kívül további öt hulladékátvevő esetében még tisztázásra vár, mi történt az általuk átvett hulladékkal. A kivitelező esetében pedig azt vizsgálják, hogy eleget tett-e hulladékgazdálkodási törvényben előírtaknak.
Tavaly októberben közérdekű bejelentés nyomán derült ki, hogy a velencei önkormányzathoz tartozó területen – mintegy 200 méterre a vízparttól – nagymennyiségű földet és különböző, vasúti felújításból származó hulladékot helyeztek el és kezeltek engedély nélkül.

A mintegy 6800 négyzetméteres ingatlanon lerakott,  nagymennyiségű föld és a közé keveredett hulladék mennyisége a felügyelőség adatai szerint meghaladja a 30 ezer tonnát, s egyes helyeken a talaj és a hulladék közötti szintkülönbség a 1,5-2 métert is eléri.
A környezetvédelmi hatóság a helyszíni szemlét követően határozatban kötelezte a velencei önkormányzatot az eredeti állapot visszaállítására, az engedély nélkül lerakott hulladék elszállítására. A határozat ellen az önkormányzat fellebbezett. Másodfokú döntés még nem született az ügyben.
A területre hulladékot szállító gazdasági társaság egyikének a velencei önkormányzat csupán töltésföld lerakására adott engedélyt, de az a földdel keveredő egyéb hulladék anyagokat is szállított oda – mondta el az MTI-nek Velence város jegyzője.

Papp Gyula tájékoztatása szerint az engedélyt kapott vállalkozáson kívül, “vélhetően vérszemet kapva” más vállalkozók is elkezdtek hulladékot lerakni a területen.
Miután ez kiderült, a jegyző határozatban kötelezte a töltésföld lerakására engedélyt kapott vállalkozást a lerakott hulladék elszállítására, amit az meg is kezdett.
Az ügyben a hatósági eljárás lefolytatására az Államigazgatási Hivatal Székesfehérvár jegyzőjét jelölte ki.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.