Elkészült a Zöld tananyag

Az Európai Unió támogatásából megvalósuló, 2013. 04. 14-én indult és 2015.04.14-én záruló, 864,18 millió Forint támogatásban részesülő TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0018 – „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” című projekt lassan célegyenesbe érkezik.

A projektben elért eddigi eredményekről és a projekt jelenlegi állásáról tartott beszámolót a 2014. szeptember 29-én Dr. Aleksza László szakmai vezető a Szent István Egyetem és Dr. Sikolya László intézetigazgató a Nyíregyházi Főiskola részéről.

A mai napon Dr. Aleksza László, a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0018 számú projekt szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót a sajtó képviselői és az érdeklődők számára a Szent István Egyetemen a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar tanácstermében.

A szakmai vezető elmondta, hogy a projekt a terv szerint halad előre, a megvalósulás mind a beszerzések, mind a forrásfelhasználások tekintetében megfelelő szintű.

A zöld tananyagok első, nyers verziói 2014 áprilisára elkészültek, amelyek kiegészítése, javítása zajlik a közbeszerzést elnyert GAK Nonprofit Kft. és a projekt szakmai megvalósítói segítségével. Közben folyamatos a kapcsolat az e-learninges felületet készítő céggel is. Az arculat kialakítása után a tananyagok első próbaverzióit is feltöltötték a rendszerbe, és 2014. szeptember végére a magyar verziók elérik végleges elektronikus tananyag-formátumukat.

2014 augusztusában az angol fordítók is megkezdték munkájukat a projekt keretében. Az így elkészült angol tananyagok nagy segítséget nyújtanak majd a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energiarendszerek nemzetközi szintű oktatásában. Ennek jelentőségét mindkét előadó kihangsúlyozta, hiszen a konzorciumvezető Szent István Egyetemen, s a konzorciumi partner Nyíregyházi Főiskolán és Nyugat-magyarországi Egyetemen is egyre több a külföldi hallgató.

Nemzetközi kapcsolatok építése és szakmai tapasztalatcsere céljával a szakmai megvalósítók külföldi tanulmányutakon vettek részt. 2014 májusában az IFAT müncheni nemzetközi világkiállításra és vásárra látogattak el Németországba, szeptember végén pedig Lengyelországban a krakkói hulladékgazdálkodási rendszerrel ismerkedhettek. További nemzetközi kapcsolatépítésre adott lehetőséget a Szent István Egyetemen megrendezésre kerülő ORBIT2014 nemzetközi szakmai konferencia, ahol a projektmenedzsment tagok és szakmai megvalósítók is szép számmal vettek részt.

Dr. Aleksza László beszéde zárásaként megemlítette, hogy e projekt keretében legközelebb sajtótájékoztató jövő év áprilisában, a projektzáró rendezvényen kerül megrendezésre, melyre ezúton, előzetesen is meghívja a sajtó képviselőit.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.