Forrás: Mfor

Előkészítik a román és moldovai energetikai hálózat összekötését

A román és moldovai villamosenergia- és gázhálózat összekapcsolásának előkészítéséről, Moldova európai uniós energetikai integrációja műszaki feltételeinek megteremtéséről határozott a román kormány szerdán.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A határozat a chisinaui és a bukaresti kormány tavaly decemberben aláírt memorandumát hagyja jóvá, amely egy korábbi, 2015-ben született energetikai együttműködési megállapodás kibővítését irányozza elő. A tervek szerint a felek 2031 végéig befejezik a romániai Jászvásár (Iasi) és Moldova fővárosa közötti gázvezeték kibővítéséhez, az interkonnektor kétirányú működtetéséhez szükséges munkálatokat. A csatlakozási tárgyalásokra készülő Moldova számára az uniós szabályok által megkövetelt gáztartalékok tárolását a megállapodás értelmében Románia biztosítja. Ezek közös működtetését és a moldovai vésztartalékok román területen történő tárolását egy 2024 folyamán megkötendő kétoldalú egyezmény fogja szabályozni. A moldovai gáztartalékok befogadása érdekében a jelenlegi 900-ról 1500 millió köbméterre bővítik a Maros megyei Nagysármási gáztározó kapacitását, másfelől új gáztározót is építenek a Suceava megyei Falticeni téréségben.

A villamosenergia-hálózatok összekapcsolása érdekében Suceava (RO) és Balti (MD), valamint egy később kijelölendő román trafóállomás és a moldovai Straseni között építenek egy 400 kilovoltos távvezetékeket, valamint kommunikációs kapcsolattal bővítik a 110 kilovoltos Huszváros (Husi – RO) – Cioara (MD) és a Tutora (RO) – Ungheni (MD) vezetékeket. A román és moldovai államfő 2022 júliusában állapodott meg arról, hogy “döntő lépéseket tesznek” a két ország energetikai hálózatainak összekapcsolása, Moldova orosz energiaforrásoktól való függősége felszámolása érdekében. Maia Sandu moldovai elnök tavaly februári bukaresti látogatása alkalmával Klaus Iohannis román államfő azt mondta: Moldova villamosenergia-szükségletének 80-90 százalékát már Romániából fedezi, a Jászvásár (Iasi) és Chisinau között épült földgázvezeték pedig meghatározó szerepet játszik Moldova energetikai függetlenedése tekintetében. Maia Sandu megköszönte a Románia által nyújtott energetikai és humanitárius segítséget, és kijelentette, hogy Moldova egyre közelebb kerül Romániához, az EU-hoz, vagyis “saját családjához”.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.