Előtakarékossággal kerülnek a tetőkre a napkollektorok

Komolyabb energetikai beruházások finanszírozására ideális lehet a lakástakarék, sőt – mivel a beruházás azonnal költséget spórol – akár lakástakarékkal kombinált hitelből is megvalósítható egy napkollektor-telepítés.

Az Energiaklub tavalyi felmérése szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka, összességében 370-390 ezer magyar család szeretne néhány éven belül megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházást megvalósítani az otthonában. A megújuló energiaforrások terén a magyar háztartások a felmérés szerint a napkollektort részesítik előnyben, majd ezt követi a napelem, amit a hőszivattyú, a szélgenerátor és a biomassza-kazán követ. (Megjegyzendő, hogy a felmérés szerint a magyar átlagpolgár igen széles látókörűnek tűnik a különböző fejlesztések célja terén – elég csak a napkollektor és a napelem megkülönböztetésére gondolni.)

Az ilyen nagy léptékű fejlesztések megvalósítására idejében kell megkezdeni a takarékoskodást, e téren külön kedvező lehet lakástakarék megtakarítás – érvel az OTP Lakástakarék. A lakástakarékban történő gyűjtögetés – az állami támogatásnak köszönhetően – kiemelt, jelenleg 13-14 százalék körüli hozamot kínál. Ráadásul – miként arról Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese a társaság 2013-as mintaprojektjük tapasztalatai alapján beszámolt – egy, pár hét alatt elvégezhető, energetikai felújítással akár 15-70 százalékkal is csökkenthető a rezsiköltség, így éves szinten 100 és 400 ezer forint közötti összeg is megspórolható.

A lakástakarék-megtakarítással néhány év alatt egy nagyobb megújuló energiás korszerűsítésre – napkollektor beszerelése, hőszivattyús rendszer kiépítése – elegendő összeget is össze lehet gyűjteni. Az OTP Lakástakarék számításai szerint havi 20 ezer forintot kell félretenni négy éven keresztül, ahhoz, hogy 1,24 millió forint összegyűljön. Köntös Péter kiemelte: az energiahatékonyság növelését célzó felújítások akár többéves spórolás nélkül, lakástakarékkal kombinált hitelből is megvalósíthatóak, ráadásul úgy, hogy a rezsikiadásokon megtakarított összegből az esetek egy részében a hitel havi törlesztése is kijöhet. A nagyobb házak esetében pedig a közös beruházást a lakástulajdonosok mellett a társasház által megkötött ltp-szerződés is segítheti.

forrás: privatbankar.hu

Ajánlott tartalom

Megoldódni látszik az energiatárolás problémája egy új fejlesztéssel

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.