Energiagazdálkodásban a skótok valamivel előttünk járnak

Az elmélet és az elképzelés ugyanaz, bár a skótok valamivel előttünk járnak. Többek között ez derült ki azon a pénteki medinai energiagazdálkodás workshopon, melyet az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ és a medinai önkormányzat szervezett.

A bemutatóval egybekötött megbeszélésen a résztvevők, azaz elsősorban a környékbeli települések és a Leader akciócsoport vezetői, illetve a három skót előadó megismerkedtek a medinai energiagazdálkodás sajátosságaival. Így a viszonylag új napelemes rendszerrel és azzal a fűtési rendszerrel, mely tulajdonképpen a falu lakóinak szemetével működik.

A középületek áramellátása és fűtése takarékos és teljesen korszerű, amennyire lehetősége van rá, alternatív forrásokból szerzi a falu az energiát. A fűtésrendszert már korábban, a kazánprogramban lecserélték. Borkovits Balázs, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség részéről a pályázati, ezen belül is elsősorban a nemzetközi pályázati lehetőségekről beszélt. A három skót energetikai szakember: Simon McKinney, Ian Carruthers és Chris Wood-Gee arról számoltak be, hogy náluk majdnem a magyarországiéval egyezőek a megújuló energiák használatának paraméterei.

De Skóciában keresni is lehet például a napelemek által termelt árammal, a pluszt ráadásul készpénzben megkapják. Egyre jellemzőbb az is, hogy a többlet energiával fűtenek egész falvakat, ennek pedig az a következménye, hogy az olcsóbb rezsijű, komfortosabb házakba szívesen költöznek. Azaz a kistelepülések vonzereje is nőtt. Beszéltek arról az eredetileg kanadai kezdeményezésről, mely az állami és magánerdők tisztán tartásával, ritkításával juttat tüzelőhöz sokakat, és amely módszer már náluk is meghonosodott. Összességében a skótoknak egyelőre években mérhető előnyük van hozzánk képest.

Természetessé kellene válniuk

A megbeszélés talán legfontosabb üzenete a környezeti kultúra tanulásának fontossága volt. A résztvevők szerint el kell érni, hogy természetessé váljanak mindenkinek az olyan apróságok, hogy feleslegesen nem gyújtunk lámpát, és hogy egyes villamos energiával működő eszközöket időzítővel szerelünk fel. De ugyanígy a hagyományos lámpatestek ledesre cserélésével, az épületek szigetelésével is nagyot léphetünk előre. Továbbá egy Skóciában már használatos, az energia szint kiugrásait kiegyenlítő műszer is ezt a célt szolgálná.

forrás: teol.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.