Energiatakarékossági verseny és tippek a Kapcsold Ki! kampányban

Energiatakarékossági versenyt hirdet, tippekkel szolgál és a gyerekekhez is szól a magyar Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös energiatakarékossági szemléletformáló kampánya, a Kapcsold Ki!.

Mint Mika János éghajlatkutató, a kampány tiszteletbeli klímanagykövete az MTI-nek elmondta, a programmal az energiakészletek szűkösségére, valamint arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy “ha nem takarékoskodunk, és ezáltal nem fogjuk vissza az üvegházgázok kibocsátását, az éghajlat túlzottan nagy mértékben megváltozik”.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára felhívta a figyelmet, hogy a kritikusnak tartott 2 Celsius-fokos felmelegedésből 0,8 fok már megvalósult. Mint hangsúlyozta, a további felmelegedés többek között a nyugat-antarktiszi jégtömb felolvadásával és az El Nino-La Nina időjárási jelenség intenzívebbé válásával fenyeget. Utóbbi egyes helyeken súlyos aszályokkal, máshol özönvízszerű esőzésekkel járna.

A június végéig tartó Kapcsold ki! kampányról kifejtette, hogy elsősorban az önkormányzatokat kívánják megszólítani, hiszen a szemléletformálás hatása így felerősödhet, többekhez eljuthat. Gyűjtik a jó példákat, energiatakarékossági versenybe hívják a civil szervezeteket, lakóközösségeket, rajzversenybe a gyerekeket, a fővárosban rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak a témában. A közösségi oldalakon arra buzdítják a felhasználókat, hogy írják le és mutassák be képpel, hogyan értek el energia-megtakarítást otthonukban.
“Nem kell áldozatot hozni, ellenkezőleg: a tudatos energia-felhasználás pénzügyi megtakarítással jár.

Ha a fűtésből egy fokot visszaveszünk, körülbelül hat százalékkal csökken a számla. Sokat lehet spórolni azzal is, ha a tévét, számítógépet kikapcsoljuk – azaz nem hagyjuk standby üzemmódban -, a telefontöltőt kihúzzuk, ha nem használjuk, fürdés helyett zuhanyozunk, az autóval pedig – ha egyáltalán szükségünk van rá – lassabban, 80 körüli tempóban hajtunk az országúton” – sorolta Mika János.  A Kapcsold Ki! kampány honlapja a www.euvonal.hu/kapcsoldki internetes címen érhető el.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.