Energiatermelő passzívház

Passzívházak esetében már nem(csak) a primer energiafogyasztás és a fűtésigény csökkentése a cél, hanem a megújuló energiaforrások bekapcsolásával az energiatöbblet elérése, azaz az energiatermelés.

Ezt a célkitűzést testesíti meg az év elején bevezetett új passzívház kategóriák, a Passivhaus Premium és a Passivhaus Plus. (A kategóriákról részletes ismertető található a Passzívházépítők Országos Szövetsége weboldalán.) A napokban jelentették be, hogy elkészült az első Passivhaus Premium kategóriás passzívház. A németországi Kaufbeuren városában létesített multifunkcionális épület fűtési hőigénye mindössze 8 kWh/m2év. Összevetésként: normál passzívházak esetében a követelmény minimális fűtésigény 15 kWh/m2év. A háromszintes épület tetejére 250 négyzetméternyi naphőt kiaknázó fotovoltaikus rendszert telepítettek.

Az első Passzívház Prémium kategóriának megfelelő passzívház 910 négyzetméter alapterületű. A kiegészítő fűtést és a melegvíz ellátást földhőt hasznosító hőszivattyús rendszerrel oldják meg. A napelemek által megtermelt energiát a hálózatba táplálják be. Tripla üvegezésű ablakok, jó hőszigetelés, kiváló épületburok, nagyrészt hőhídmentes építés és hővisszanyerő szellőztető rendszer. Ezek a főbb sajátosságok, közölte friss hírlevelében a német Passzívház Intézet.

Terv, kivitelezés, fotó: AIROPTIMA

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).