Európai Mobilitási Hét: előtérben a környezetbarát közlekedés

Akik a környezetbarát közlekedési módokat választják, sokat tesznek egy jobban működő, fenntartható, egészséges városi környezetért, gyermekeik és önmaguk jövőjéért – mutatott rá a nemzeti fejlesztési miniszter kedden Budapesten az Európai Mobilitási Hét magyarországi nyitórendezvényén.

Seszták Miklós – a szeptember 16-22. között sorra kerülő eseménysorozattal összefüggésben – arról beszélt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azért koordinálja az Európai Mobilitási Hét belföldi programjait, mivel hozzá kíván járulni a magyar emberek szemlélet formálásához, a közlekedési szokások környezetbarát átalakításához.

Emlékeztetett: fontos a fejlesztési tárca számára az is, hogy az önkormányzatok minél nagyobb számban vegyenek részt az eseménysorozat programjaiban, ezzel ösztönözve a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetését a magyar településeken. Az Európai Mobilitási Hét rendezvényei arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy az év minden napján érdemes tenni a környezetbarát közlekedés térnyeréséért.

A személyautóval való közlekedés csökkentése mellett Seszták Miklós – egy angol felmérést idézve – azzal érvelt, hogy a kerékpárral közlekedőknek, a közösségi közlekedést használóknak, de még a gyalogosoknak is jobb volt a közérzetük, mint a személyautót használóknak.

A miniszter közölte: a környezetbarát közlekedési módok ösztönzése az elmúlt négy évben és a mostani kormányzati ciklusban is fontos cél. Ezért kívánja azokat a területeket fejleszteni a kormány, amelyek ezt a célkitűzést szolgálják. Példaként említette, hogy megszületett a közösségi közlekedés új szabályozási keretrendszere; megkezdődött a közösségi közlekedési szolgáltatók szervezeti átalakítása; ismertté váltak a MÁV Csoport modernizációs tervei; emellett megkezdődött a Volán-társaságok hét regionális társaságba történő integrációja is. A korszerűsítési programok eredményeként javul a társaságok működőképessége, továbbá emelkedik a szolgáltatások színvonala is.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere többek között arról beszélt – II. János Pál pápát idézve -, hogy a nemzet csak akkor reménykedhet a jobb jövőben, ha polgárai képesek közös erőfeszítéssel felelősséget vállalni a közjóért. Példaként hozta, hogy az Európai Mobilitási Hét egy autómentes nap franciaországi megszervezéséből növekedett a mostani, európai kontinenst átfogó eseménysorozattá. A magyar fővárosban 2002 óta szervezik meg a rendezvénysorozatot.

A főpolgármester hangsúlyozta: “nem az autósokkal kell kitolni”, hanem megfelelő alternatívákat kell bemutatni, hogy az emberek letéve autóikat kedvet kapjanak a környezetbarát, alternatív közlekedési formák igénybevételéhez, gyakorlásához. Példaként hozta, hogy a fővárosban már több, mint félezer autóbuszt cseréltek ki korszerű alacsonypadlós, alacsony környezeti terhelésű, korszerű járműre. Továbbá megkezdte működését 76 gyűjtőállomással és 1100 kerékpárral a Mol-Bubi-rendszer.

A két vezérszónokot követők – Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója – szintén a környezetkímélő, alternatív közlekedés előnyeiről beszélt.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).