Expedíció a Föld körül és a háztartásb​an

A hajós ember bölcsen kell sáfárkodjon erőforrásaival, mert lehetőségei jóval korlátozottabbak, mint a szárazföldi utazónak.

Be kell osztania az ivóvizet, jól kell megválassza élelmét és csak a legszükségesebb dolgokat szabad magával vinnie, hogy ne terhelje túl hajóját. Jó példa ez kis bolygónk erőforrásaira is, hiszen a Föld lakóinak is tudatosan kell viselkednie, hogy elegendő ivóvíz, termőföld, erőforrás álljon rendelkezésre Mindenki számára az egészséges élethez. Ehhez képest jelenleg a Föld lakosságának hatalmas része – 2,4 milliárd ember – nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez, Európában 17-szer gyorsabban pusztul (erodálódik) a termőtalaj, mint ahogy újratermelődik és hulladékaink beborítják az egész Földet… 2 magyar hajós (Blaskovich Ákos és Csák Attila) ezekre az intő jelekre hívta fel a figyelmet „80 liter alatt a Föld körül” c. expedíciójával, melynek élménybeszámolóit és tapasztalatait 2012. szeptember 20-ától 9 magyar nagyvárosban is megismerhetjük!

A gondos, környezetbarát élőkészületek
„Indulásunk előtt felszereltünk hajónkra egy szélgenerátort, és két nagy méretű napelemet, gondolván hogy energia ellátásunkat így tudjuk biztosítani utazásunk során. Sok segítséggel megbecsültük milyen teljesítményre lehet szükség mind napelemből, mind akkumulátorból. Most már tudom, jól számoltunk, amit este lefogyasztottunk, azt nappal mindig pótolta a rendszer. A Karib-térségben hajózva, még ha kikötőbe is tévedtünk, parti áramra akkor sem csatlakoztattuk a hajónkat. Az áramellátásunk biztosítva van, pedig megy a hűtőszekrény, az autópilóta, a jelzőfények, a kabinvilágítás, a hűtőventillátorok, a radar, és az inverter is (12 voltból 220 voltot állít elő), aminek az energia fogyasztása jelentős. Reggelre általában 12.2 voltra csökken az akkuk teljesítménye, de délre 12.8 volt, estére 13 voltot mutat a műszer. Egy meleg éjszaka (31 Celsius fok) a kabinomban ventillátorral kavargatom a levegőt, hogy ne az izzadságomban úszva aludjak, és hallom a kinti szélgenerátor is dolgozik. Kint a generátor, bent a ventilátor pörgött. Jó érzés úgy használni az energiát, hogy a másik oldalt azonnal pótolja a természet.” – meséli Blaskovich Ákos, zöld felfedező.

napelem
A Föld túloldalán sem használják ki a napenergiát
A Karib-térségben azonban nem látni napelemet, napkollektort a házak tetején, pedig nagyon drága a szigeteken az energia. Több helyen nincs meleg víz, mert drága. Egy napkollektorral egy család egész évi meleg víz előállítását meg lehetne oldani. Ehelyett mindenhol megy a klíma, a boltokat 19, a lakásokat 21 fokra hűtik. Napelemeket nem használnak, így csak a villamos energiaszolgáltató jár jól. Napelemekkel nagyon sokat tudnának megtakarítani, hisz a napos órák száma nagyon magas, és a nap beesési szöge is közel 90 fok. Itt lehet energiát termelni, mégsem teszik. A kikötőkben nagy motoros jachtok állnak, amikben éjjel-nappal megy a légkondicionáló. Több áramot fogyaszt, mint egy kis afrikai falu… Mérhetetlen pazarlás folyik. Vajon meddig tartható fent ez a folyamat!???

Szemét dolog ez…
„Utunk során, bár merre is vitt minket a sorsunk, és a szél, akármilyen elhagyatott, civilizációmentes területen érünk partot, egész biztosak lehetünk, hogy pár száz PET-palackba ütközünk. … Nekünk, a vízkészítő berendezésünknek köszönhetően, nem kell nagy készletet felhalmozni palackos vízből, csak vésztartaléknak viszünk magunkkal. De a kérdés az, hogy kapcsolódik a mi energiatakarékos utunk, és vízfogyasztásunk a hazai léthez és főképp a pénztárcánkhoz? Az természetes, hogy azokon a területeken, ahol nincs iható csapvíz, ott palackos ásványvíz forgalmazása elengedhetetlen. De Magyarországon? A Kárpát-medence jelentős vízgyűjtő terület, ivóvíz hiányról nem beszélhetünk. Hazánkban a csapvíz is sok helyen jobb minőségű, mint más országokban a palackos víz. Mégis valamiért, talán úri passzióból, egyre több palackos vizet fogyasztunk. Ahol én lakom, egy kicsi faluban, sajnos a vezetékes víz klóros és nagyon kemény. Minden csepp, ami felszárad, nyomot hagy a tárgyakon. Egy kis szerkezet beépítésével a klórt (aktív szénszűrővel) és a vízkőképező anyagot (műgyantás vízlágyítóval) egyszerű kivonni a vezetékes vízből. Jó minőségű ivóvizet nyerve, sok palack hazacipelésétől mentem meg magam, és persze pénzem sem vízre költöm!”– vallja Ákos, aki már otthon is alkalmazza ezt a praktikát.

De mit tehetünk mi?
Számtalan olcsó praktika áll rendelkezésünkre, nem kell egyből a költségesebb megújuló energia-rendszerekkel kezdenünk háztartásunk zöldítését!
– igyunk csapvizet, szódát, vagy szikvizet palackozott ásványvíz helyett!
– gyűjtsük az esővizet!
– komposztáljunk és ezzel felezzük meg hulladékunk mennyiségét!
– drága és környezetromboló anyagok helyett takarítsunk ecettel és citrommal!

A hazai „Expedíciózz a háztartásban!” c. kampány 9 helyszínén öt fő témakörrel találkozhatunk: öko-építészet, környezetkímélő vegyi-anyagok használata, hulladékcsökkentés, energiatakarékosság és víztakarékosság. A helyi környezeti tanácsadók utcai standjainál javaslatokkal, információkkal, kiadványokkal vérteznek fel majd minden érdeklődőt, aki a környezettudatosság és a háztartászöldítés útjára szeretne térni. Érdemes ellátogatni a kampánykörút szeptemberi, második sorozatára, hiszen a tapasztalt hajósokon és az új bemutatókon túl, újabb nyeremények és versenyek várnak Mindenkit!

Kampánynapok – 2012. szeptember:
• Eger, szeptember 20. (csütörtök), helyszín: Dobó tér
• Miskolc, szeptember 21. (péntek), helyszín: Balázs Győző tér (Lézerpont)
• Nyíregyha, szeptember 22. (szombat), helyszín: Kossuth tér
• Szeged: szeptember 24. (hétfő), helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Cím: 6722 Szeged, Ady tér 10.
• Pécs: szeptember 25. (kedd), helyszín: Uránbányász tér
• Győr: szeptember 26. (szerda), helyszín: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér (Győr, Hermann Ottó utca 22.)
• Veszprém: szeptember 27. (csütörtök), helyszín: Sétáló utca
• Esztergom: szeptember 28. (péntek), helyszín: Széchenyi tér
• Székesfehérvár, szeptember 29. (szombat) (Civil Nap), helyszín: Alba Pláza mellett

„Ha hazaérek, az lesz az első dolgom, hogy bocsánatot kérek gyermekeimtől, azért amit még ők nem is sejtenek.”
(Blaskovich Ákos)

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!