Ez beteheti a kaput az energiacégeknek

A szociális közműtörvény jelentős többletköltségeket hozhat az energiacégeknek, miközben a fogyasztók nem sokat éreznek majd a hétköznapokban az új szabályokból.

A legnagyobb horderejű újítások valójában nem is igazán fogyasztóvédelmi jellegűek: nem lehetne több munkát külsős cégeknek kiszervezni, és a föld alatt futhat majd minden új vezeték. A fogyasztóknak érdemi könnyítést nem hoz, az energiacégekre azonban további terheket ró Németh Szilárd és Zsigó Róbert fideszes képviselők törvényjavaslata a szociális közművekről. A törvényjavaslat előterjesztői szerint a beadvány célja, hogy „a hazai energiaszolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói adminisztratív és anyagi terhek” csökkenjenek úgy, hogy a terhekből a szolgáltatók nagyobb részt legyenek kötelesek vállalni. A gyakorlatban a törvényjavaslat kevés kézzel fogható könnyítést hoz a lakosságnak, az energiacégek tulajdonosait azonban nehéz helyzetbe hozza. Bár egy sor új, a fogyasztót védő szabályt vezetnének be, a javaslat legnagyobb horderejű részének első ránézésre nem sok köze van a fogyasztókhoz: a cégeket arra kényszerítenék, hogy a jövőben ne szervezhessék ki a tevékenységeiket, illetve hogy ezentúl belterületen a kisebb feszültségű áramvezetékeket csak a föld alatt húzhassák.

Mérőleolvasás
A mérőórát eddig évente egyszer kellett a cégnek leolvasni. A törvényjavaslat szerint ezentúl, ha a fogyasztó kéri, negyedévente is leolvassák az órát, akkor is, ha a fogyasztónak okos mérőórája van. A cég a leolvasás előtti utolsó számlában vagy más módon köteles felhívni a fogyasztó figyelmét a leolvasás várható időpontjáról, legalább öt napos időtartam megjelölésével. Ha a leolvasás sikertelen, akkor erről értesíteni kell a fogyasztót, és meg kell jelölni a második leolvasási kísérlet idejét. Ha ez sem sikerül, időpontot egyeztethetnek, a leolvasónak munkanapokon legalább este 8 óráig rendelkezésre kell állniuk. Minden olyan pluszköltséget, amelyet az energiacégnek az új szabályozás okoz, saját zsebből kell állnia, az árszabályozás során nem lehet ezeket figyelembe venni. A fogyasztók többségének az évi négyszeri díjmentes leolvasási lehetőség érdemi változást nem eredményez, mindössze az elosztók terhei növekednek. A mérőállás-diktálásra a lehetőség ugyanis továbbra is fennáll akár havonta is.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.