Ez lenne a jövő szakmája? Kijött a legfrissebb jelentés a munkaerőpiacról!

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség átfogó jelentést készített a megújuló energiákhoz köthető foglalkoztatottságról.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) jelentése szerint a napenergia-iparban világszerte mintegy 4,9 millió ember dolgozott 2022 végén – írja a PV Magazine. A jelentésből az is kiderül, hogy a nők foglalkoztatása az iparágban egyenlőtlen volt, a nőket leginkább adminisztratív pozíciókba (58 százalék) vették fel, ezt pedig a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (38 százalék) és a nem tudományos, technológiai és matematikai műszaki pozíciók (35 százalék) követték. A tavaly év végi szám jelentős növekedés a 2021-es 4,3 millió főhöz képest, úgy tűnik, egyre vonzóbb a szektor. Az összes megújulóenergia-technológia közül a fotovoltaika volt a leggyorsabban növekvő ágazat, és a teljes megújulóenergia-munkaerő (13,7 millió) több mint egyharmadát foglalkoztatta. A teljes ellátási láncban kulcspozíciót betöltő Kínában 2,76 millió főt regisztráltak, a második helyen India végzett 281 ezer dolgozóval, a harmadik 241 ezerrel Brazília, a negyedik 127 ezerrel Japán lett.

Európa a napelemes ágazat teljes létszámának nagyjából 11 százalékát adta 540 ezer munkavállalóval 2022-ben. Az Európai Unióban 2022 első felében megugrott a fotovoltaikus import az ukrán válság és a fosszilisoktól való függőség csökkentésére irányuló erőfeszítések miatt. A telepítési arányok azonban az inverterek és a szakképzett munkaerő hiánya miatt lemaradtak, ami ezt követően az év második felében lelassította az importot. A napenergia-iparban a nők képviselete 2022-ben magasabb volt, mint bármely más megújuló esetében: a munkaerő 40 százaléka volt nő, kétszer annyi, mint a szél-, olaj- és gázágazatban.

A nők részvétele azonban még mindig némileg elmarad a teljes gazdaságban foglalkoztatott aránytól, az iparágon belül pedig igen egyenlőtlennek bizonyult az eloszlás. A szakértők szerint hatékony intézkedésre, például nagyobb tudatosságra, további nemzeti politikára és jobb munkahelyi gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy megkönnyítsék a nők belépését az iparágba és javítsák karrierlehetőségeiket.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.