Fairtrade aranyat akar Európa

Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, azzal a céllal, hogy megállítsa azon csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik.

Az Európai Bizottság által előterjesztett rendelet célkitűzése, az EU-ba importált ásványok és fémek felelős forrásból származásának biztosítása. Nagy lépésnek tartja Cecilia Mamström, az EU kereskedelmi biztosa a szabály meghozatalát, amely alapjául szolgál a bányászatból pénzelt, az alapvető emberi jogok megsértése és a fegyveres konfliktusok elleni erőfeszítéseknek. Már a nyár közepén készen voltak a szabályozás fő elemei, ezt követően az Európai Parlament és a Tanács véglegesítették a rendeletet. A fő eldöntendő kérdés az volt, hogyan és mikortól vezessék be az Európai Uniós importőrök körében.

A végleges döntés szerint az importált ón, tantál, nióbium és arany több mint 95%-a felelős forrásból kell, hogy érkezzen az Európai Unióba. A szabályozás 2021. január elsejével lép életbe. Ez idő alatt azon fognak dolgozni, hogy megbizonyosodjanak, minden feltétel adott az uniós szintű végrehajtáshoz. Kísérő intézkedéseket is bevezetnek, amelyek támogatják az érintett importőröket, főleg a kkv szektorban tevékenykedő vállalatokat. Az intézkedést egy sor fejlesztés támogatja, és olyan külpolitikai lépéseket tesznek, amelyek növelik a szabályozás hatékonyságát. Magyarországon eddig főleg civil kezdeményezésekkel próbálták elérni a fairtrade minősítésű arany hazai használatának bevezetését. A múlt hónapban indult útjára a Nofilter Gold kampány. A nevéből is kiderül, hogy az aranyról szól kendőzetlenül. A kampány célja, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg és alakuljon ki az igény fair trade tanúsítással rendelkező arany vásárlására, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.