Fával borított területekre van szükség

Egy város számára a fával borított területei nemcsak gazdag ökoszisztémát jelentenek, hanem egyúttal élhetőbbé, a klímaváltozás negatív hatásaival szemben védettebbé teszik környezetet – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt Balatonbogláron, a Platán strandon a Településfásítási program keretében tartott faültetés alkalmával.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hozzátette: Somogy, “az erdők országa”, ennek ellenére itt is lehet helyet találni még több fának, amelyek szebbé és vonzóbbá teszik az itteni településeket. Az államtitkár a Somogy vármegyei település parkosított szabadstrandján emlékezett az Országgyűlés egykori elnökére, politikusra, Gaál Gasztonra, aki a 20. század elején a Boglári Várdomb fásításával példát mutatott a vidék lakóinak. “Ahol van akarat és szándék, ott nemcsak a mai kor embere, de a következő generációk is élvezhetik a megszépült parkokat, utcákat” – fogalmazott Feldman Zsolt a közlemény szerint. Az államtitkár felidézte: az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási programot, 2020-ban pedig ennek keretében elindult a Településfásítási program. Az elmúlt évek klimatikus változásai, a mind hosszabb ideig tartó hőhullámok és szárazság megerősíti, hogy a klímaváltozás hatásait mérsékelni képes erdők telepítése, a fával borított területek növelése mennyire fontos. Azért is folytatja az Agrárminisztérium ezeket a programokat, hogy az ország fával borított területei növekedjenek, környezeti állapota javuljon és mérséklődjenek a klímaváltozás hatásai.

A közlemény szerint Feldman Zsolt az országfásítás sikereként említette, hogy a program meghirdetése óta több mint 42 ezer hektár új erdőt telepítettek. A Településfásítási program eddigi két ütemében 36 000 sorfát ültettek el több mint 1350 településen, 1,5 milliárd forint értékben. A Településfásítási program a 10 ezer lélekszám alatti települések számára nyit lehetőséget közterületeik zöldítésére, pályázat útján 10-30 sorfát igényelhettek, a település talajviszonyai, egyéb éghajlati adottságától függően 13 fafajból választva. Az államtitkár Balatonlellén, a tóhoz közeli, idén felújított rózsakertben ültetett fák kapcsán úgy fogalmazott: közös felelőssége van a települések vezetőinek, az ott élő honpolgároknak és a kormányzatnak egyaránt abban, hogy a következő évtizedekre is gondolva alakítsák a környezetet, hozzanak létre zöld felületeket és fásítsák közterületeiket. A településfásítási program idei őszi szakaszában 345 településen nyolcezer facsemetét ültetnek el, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik. Az Agrárminisztérium a minőségi fafajok ültetésével járul hozzá a közterületek képének javításához környezetünk élhetőbbé tételéhez – olvasható a tárca közleményében.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.