Folyamatosan növekszik a német zöldáram-termelés

Az év első kilenc hónapjában másfélszeresére növekedett a napenergia-alapú (fotovoltaikus) elektromos áramtermelés Németországban és részaránya is emelkedett az összes áramtermelésen belül – közölte hétfőn a BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) német energiaipari szakmai szervezet.

A fotovoltaikus áramtermelés 25 ezer gigawattórára emelkedett a január-szeptemberi periódusban a 2011 első kilenc havi 16,5 ezer gigawattóráról. A napenergia-forrás részaránya az áramtermelésben pedig 6,1 százalékra bővült a tavalyi 4,1 százalékról. Az első félévben a fotovoltaikus áramtermelés részaránya még 5,3 százalék volt, míg 2011 első félévében 3,6 százalék. A szélenergia aránya az összes áramtermelésben az első kilenc hónapban 8,6 százalékra nőtt a 2011 első kilenc havi 8,0 százalékról, a biomassza részesedése pedig 6 százalék körül stagnált.  Az első kilenc hónapban a megújuló energiaforrások részaránya az összes áramtermelésben mintegy 26 százalékra rúgott. Az első félévben a részarány még 25 százalékon állt.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.