Forgalomlassító kamionos tüntetés az ökoadó ellen Franciaországban

Mintegy háromezer kamion torlaszolta el a francia utakat szombaton: a teherszállítók az ökoadó bevezetése ellen tiltakoznak.

A francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó tervét a breton tüntetések nyomán a kormány már felfüggesztette, a tiltakozók azonban a végleges visszavonást követelik. “Legalább háromezer kamiont számoltunk össze a konvojokban és 33 tüntetést szerveztünk (mintegy 15 régióban)” – mondta Kevin Béard, a közúti teherszállító kis- és középvállalkozásokat tömörítő OLTRE szövetség szóvivője. A legnagyobb fennakadásokat Párizs környékén okozta a megmozdulás, ahol mintegy 300-400 teherautó sorakozott fel a rungisi nagybani piac környékén és onnan indultak óránként alig néhány kilométeres sebességgel az autópályán a főváros felé.

Az ország déli részén Toulouse körül 200 teherszállító, Bordeaux-nál pedig 250 kamion foglalta el az autópályákat, valamint Lyon és Lille környékére is megmozdulásokat szerveztek a nap folyamán.

A kamionok a legnagyobb nyugalomban, valamennyi sávot elfoglalva, csigatempóban haladtak a nagyvárosok felé: az akcióval forgalomlassítást okoztak az egész országban, ugyanakkor semmilyen incidenst nem kívántak okozni. Az OLTRE leszögezte, hogy nem fogják megrongálni az autópályákon már felállított elektronikus ellenőrző kapukat, ahogy az több helyen történt Bretagne-ban az elmúlt hetek tiltakozásai során.

A 3,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó környezetvédelmi adó még az előző konzervatív kormányzat döntésének értelmében, 2014. január 1-jén lépett volna hatályba. A kormány a befolyó összegből kívánja finanszírozni a közlekedési infrastruktúra fejlesztéseit és ösztönözni a vállalkozásokat arra, hogy az autóutak helyett más szállítási módokat válasszanak.

Az intézkedés bevezetését a szocialisták korábban már kétszer elhalasztották, és a mostani döntést a jobboldali ellenzék is üdvözölte.

A tüntetések egy hónappal ezelőtt Bretagne-ban kezdődtek, ahol a XVII. századi breton adóellenes forradalom szimbólumát, a piros sapkát viselő tiltakozók egy része több helyen össze is csapott a rendfenntartó erőkkel. Az ökoadó ellenzői – amely egymilliárd euró (300 milliárd forint) bevételt jelentene az államkasszának – azt hangsúlyozták, hogy a breton gazdák a térség földrajzi helyzete és a régiót jelenleg sújtó élelmiszeripari nehézségek miatt nem bírnának el egy újabb adót.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy “kellő időt szeretne hagyni a párbeszédre” az ökoadó bevezetése előtt, és arra kérte “a tiltakozókat, hogy inkább a tárgyalóasztalnál fejtsék ki álláspontjukat”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.