Gólya vendégeskedik egy családi ház kéményén Tiszasülyön

Kereken egy hete látták először Tiszasülyön azt a fehér gólyát, amely azóta rendszeresen visszajár egy családi ház kéményére melegedni és éjszakázni.

Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei község lakói telefonon kértek tőle segítséget a szokatlan időben érkezett, bár szemmel láthatólag egészséges madár megjelenését követően. A gólyáért aggódó lakók ugyanis féltek: az állat még a mostani enyhe időben sem talál elegendő élelmet, egy komolyabb lehűlés következtében pedig rövid időn belül elpusztulhat. A szakember hangsúlyozta: maga is megbizonyosodott arról, hogy a madár nem sérült, sőt, kifejezetten jó kondíciónak örvend. Jelenlétére nem lehet teljes bizonyossággal magyarázatot adni. Valószínűbb, hogy nem egy olyan példányról van szó, amely Afrikából rendkívül korán érkezett. (A faj első egyedei Magyarországon rendszerint február második felében bukkannak fel.)

„Bár teljesen ez a lehetőség sem zárható ki, sokkal inkább egy valamilyen okból hazánkban áttelelő egyeddel van dolgunk” – vélekedett. Ami a gólya életesélyeit illeti, a télis időjárás nem veszélyezteti, amennyiben a megfelelő mennyiségű táplálék biztosított a számára – tette hozzá Urbán Sándor jelezve, hogy a környező szántóterületek bőséges rágcsálóállománya pillanatnyilag terített asztalt jelent számára. Feltételezhető mindez abból is, hogy a szárnyas már napkeltekor felszáll a település szélén álló ház kéményéről és rendszerint csak késő délután, sőt nem ritkán alkonyattájt tér oda vissza. Ennek ellenére a madár helyben tartása érdekében a helybeliek a szakember tanácsára a következő napokban a váratlan vendég etetésével is megpróbálkoznak. Erre a célra szinte bármilyen húsféle, például a falusi baromfivágás során keletkező hulladék is tökéletesen megfelel – fogalmazott a természetvédő.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.