Gőztermelés napenergiával, akár jéghideg vízből

A Rice Egyetem tudósai forradalmian új technológiát mutattak be, amely nanorészecskék által képes a napenergiát közvetlenül gőztermelésre használni.

A nanofotonikus szolárgőz módszer olyan hatékony, hogy közvetlenül gőzzé tudja alakítani akár a jéghideg vizet is, írja az energiaoldal.hu. A feltalálók arra számítanak, hogy először higiéniai- és víztisztító berendezésekként terjedhet el, elsősorban a fejlődő országokban. A technológia már jelenlegi állapotában is 24 százalékos hatékonyságra képes, ez jóval meghaladja a napelemek jelenlegi, körülbelül 15%-os értékét. Előnye, hogy nem igényel nagy tükröket és a megtermelt gőz nem mérgező. A hatékonysága abban rejlik, hogy a fénybefogó nanorészecskék a napfényt közvetlenül hővé alakítják. A gőzt jelenleg a világon óriási mértékben alkalmazza az ipar. Az elektromos áram előállításának 90%-a gőzzel történik, de használják orvosi sterilizálásra, élelmiszer- és víztisztításra is. A Rice hallgatói már létrehoztak egy eszközt, amely képes elektromos áram nélkül fertőtleníteni orvosi eszközöket, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a fejlődő országok lakóinak. A kutatás vezetője Naomi Halas a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatását is megnyerte. A technológiát egyszerűen így jellemezte: “Mi nem változtattuk meg a termodinamika törvényeit, csak radikálisan más módon forraljuk a vizet.”

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.