Ha napelemet telepítene pályázati pénzből, van önnek egy jó hírünk

Magyarországon január 1-jétől feloldják a napelemes kiserőművek korlátozását 93% területen.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Magyarországon január elsejétől jelentős változások várhatók a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosai számára. A kormány bejelentette, hogy feloldja a napelemes kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását az ország jelentős részén. A hírt Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter jelentette be a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján. Az energiaügyi miniszter a konferencián részletezte a változásokat. Elmondta, hogy a napelemes kiserőművek tulajdonosai nettó 5 forint körüli átvételi árra számíthatnak a megtermelt energiájukért. Emellett a kabinet bejelentette egy új, 75 milliárd forintos támogatási program indítását is, amely a napelemek és energiatárolók együttes építését segíti majd elő. Lantos elmondta, hogy jelenleg több mint 5200 megawattóra napenergia-kapacitás épült ki Magyarországon, és a tervek szerint 2030-ra ez a kapacitás 10-12 gigawattra nőhet. Ez jelentős lépés a klímapolitikai célok eléréséhez.

A korábban, tavaly október 31-től bevezetett betáplálási korlátozást január 1-jétől feloldják, de ez csak az ország 93 százalékára vonatkozik, mivel a hálózatfejlesztések még nem érték el azt a szintet, amely lehetővé teszi a növekvő betáplálást. Az intézkedés a fogyasztók 84 százalékát érinti.

Az energiaügyi miniszter továbbá bejelentette, hogy a kormány 75 milliárd forintos támogatási pályázatot indít a háztartási energiatárolók kapacitásának kiépítésére. A támogatás intenzitása akár 65 százalék is lehet. Az új bruttó elszámolási szabályozás január 1-jétől lép életbe, és a megtermelt áram átvételi árát a lakossági felhasználók kedvezményes árszabásához köti. Ennek eredményeként a szolgáltatók nettó 5 forint körüli energiadíjat fizetnek egy kilowattórányi áramért. A napelemes családok számára kedvezőbb feltételekkel is lehetőség lesz az áram átadására, így jobb megtérülésre számíthatnak, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron juthatnak az energiahordozóhoz. Ezenkívül a napelemes termelőknek nem kell rendszerhasználati díjat fizetniük a hálózatba táplált villamosenergiáért.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.