Használja okosan klímaberendezését!

A mértéktelen légkondicionálásnak köszönhetően évről évre kisebb az eltérés a téli és nyári áramfogyasztás között. A meteorológiai nyár közeledtével érdemes meglévő klímaberendezésünket átvizsgáltatnunk, új készülék vásárlása esetén pedig a kisebb energiafogyasztásút választanunk – figyelmeztet a Legyen Ön is tudatos energiafogyasztó! kampány keretében a hat hazai energiaszolgáltató.

A MAVIR adatai alapján ugyanis a tavalyi év egyik legmelegebb napján 6343 megawattal megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord, ezzel szorosan megközelítve a téli fogyasztás csúcsát. A klímaberendezések helytelen használata ártalmas lehet egészségünkre, miközben a készülékek nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátásukkal fokozzák az üvegházhatást is. Némi odafigyeléssel azonban optimalizálhatjuk irodánk vagy lakásunk hűtését, ezzel pedig tudatos energiafogyasztóként óvhatjuk környezetünket és pénztárcánkat is. A felhasznált energia és a beállított-, valamint a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fent, tehát minél nagyobb különbséget állítunk be, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk. Az optimális hőmérséklet eltérés 6-8 fok, az ideális benti hőmérséklet 22-25 fok.

Idő kell ahhoz, hogy a falak lehűljenek, ezért tervezzük meg előre a lakás vagy iroda lehűtésének folyamatát. A helyiségben tartózkodók időbeosztásának figyelembe vételével gondoljuk végig a nap elején, hogy miként hűtjük le azt. Egész napos távollét esetén ne hagyjuk bekapcsolva a berendezést, extrém meleg esetén pedig egészítsük ki a klíma hatékonyságát ventilátor használatával is.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.