Hó helyett esőben jön a Mikulás

Vasárnap estig borult lesz az ég, többfelé valószínű eső, északkeleten akár ónos eső eshet, másutt hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet.

A legtöbb napsütésre délnyugaton számíthatunk. Kezdetben keleten még többfelé várható eső, napközben már csak helyenként alakul ki kisebb zápor. A délnyugati szél vasárnap több helyen megélénkül, délen és nyugaton helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 9 és 14 fok között lesz, de északkeleten 5 fok közelében marad, délnyugaton pedig enyhébb idő is lehet.

 
Itt az örvénylő ciklon!
Az elmúlt hónap folyamán végig anticiklon alakította időjárásunkat, így az idei november az Időkép szerint az elmúlt 110 év legszárazabb novembere lett. A hetek óta tartó anticiklon-uralomnak vasárnaptól kezdődően egy Észak-Európa fölötti középponttal örvénylő ciklon vet véget, mely Délnyugat-Európa fölé szorítja vissza a kontinens belső területei fölött hetek óta veszteglő anticiklon, így délutántól a déli megyék kivételével több helyen számíthatunk esőre, szitálásra,északkeleten pedig ónos esőre, így az arrafelé élők síkos, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak. Az északi, északkeleti megyéket leszámítva átmenetileg jelentősen megenyhül az idő, délnyugaton 15 fok sem kizárt.

 
Jön a Mikulás, késik a havazás
Hétfőn országszerte erős, több helyen viharos lökésekkel kísért déli szél megakadályozza majd a jelentős lehűlést, így az ország nagy részén 5 fok fölötti minimumokra számíthatunk. A hidegfront napközben éri el hazánkat, az ország déli felén 10-20 milliméteres eső is hullhat. Északabbra kevesebb csapadékra van kilátás, ugyanakkor délnyugaton egy-egy zivatar sem zárható ki, az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik. Az ezt követő időszakban is marad a rendkívül változékony időjárás, szinte minden nap elér majd bennünket egy-egy front, így a hét nagy részében változékony, szeles, hidegebb és gyakran csapadékos időre készülhetünk. A csapadék elsősorban hegységeinkben a síelők örömére egyre inkább hó formájában hullhat, a hét vége felé viszont már a sík vidéken is több helyen havazhat.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.