Hódok Magyarországon

A hód Európa legnagyobb rágcsálója, a világon pedig a második legnagyobb rágcsáló. Egy kifejlett példány 25-30 kilogrammot ér el, és ránézésre nem lehet megkülönböztetni a hímet és a nőstényt egymástól.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Czabán Dávid biológus elmondta, hogy az állat felépítésében is tetten érhető, hogy alkalmazkodott a vízparti élettérhez. Hátsó lábán úszóhártya van, jellegzetes farkát keratin pikkelyek borítják, mellyel a vízben való mozgását szabályozza, továbbá, ha fenyegetve érzi magát, vészjelzést is ezzel ad le. Sokan nem tudják, hogy a hódnak nem fehér, hanem narancssárga színű fogai vannak, aminek különösebben nincs funkciója. Mivel a rágcsálók metszőfogai folyamatosan nőnek, ezért úgy épülnek fel, hogy csak a külső rétegen van zománc, a belső rész puha, és így rágás közben folyamatosan tudják koptatni, valamint mindig éles lesz.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország programvezetője arról számolt be, hogy a folyószabályozások és vadászatuk miatt az 1800-as évekre az egyébként őshonos faj kipusztult az országban. Ekkor még a húsukért, és bundájukért vadászták az egyedeket, hiszen ebben az időben még nem volt olyan intenzív a gazdálkodás, így nem is gondolták az állatokról, hogy károsak lennének.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.