Hogy néz ki a napelemes hordozható könyvtár?

Egyre inkább terjed a digitális oktatás és a virtuális térben áramló tudásanyagok száma. Igen ám, de hogyan profitálhatnak ebből a diákok, hallgatók, ha internethozzáférés nem áll rendelkezésre, vagy az nem megfizethető számukra, illetve még az áramellátás is bizonyos esetekben problémát okoz?

A most létrehozott fejlesztés, vagyis az online könyvtár a SolarSPELL (Solar Powered Educational Learning Library) névre hallgat. Ez már a nevében is utal arra, hogy a működésében meghatározó szerepe van a napenergiának. A berendezés maga az Arizonai Állami Egyetem (ASU) projektje, ami olyan helyeken biztosítja a tudásanyaghoz való hozzáférést, ahol bizonyos okoknál fogva nem lehetséges. Ilyen korlátozó tényező lehet az adatforgalom költsége, vagy éppen az internet, vagy az áramellátás hiánya, írta a forbes.com. A fejlesztés lényege az offline WiFi, ami elsőre oximoronként hangozhat, hisz az interneten való böngészés lényege az online jelenlét. A napelemmel működtetett berendezés működésének lényege, hogy az által létrehozott és működtetett mikro hálózatra előzetesen feltöltésre kerül a szükséges tudásanyag, amihez a hatótávolságon belüli WiFi-képes eszközök csatlakozni tudnak. Ez gyakorlatilag egy oktatási hotspot, ami rendkívüli segítséget jelent az iskolákban, könyvtárakban és klinikákon. 

Bár a fejlesztést a korlátozott hozzáférés miatt érte már kritika, de ez a korlátozott internet-hozzáférést biztosító berendezés is páratlan lehetőséget jelent az alacsony jövedelmű országokban, válaszul a magas adatforgalmi költségekre és a korlátozott internetes infrastruktúrára. 

A napelemes mobil könyvtár egy roppant egyszerű szerkezet. Fő elemei egy műanyag tok, ami tartalmaz egy napelemet, egy lítium-ion akkumulátor, egy feszültségszabályozó, USB-s vezetékeket, egy Raspberry Pi mini számítógépet és egy SD memóriakártyát. Ez a nagyjából könyv méretű kis eszköz jelenti azt az oktatási hotspotot, amihez hozzáférhetnek a hatókörben lévő tanulni vágyók. Összességében elmondható, hogy a hardver lenyűgözően egyszerű, plug-and-play formátumban működik.

Az ASU csapata előre meghatározott oktatási tartalommal tölti fel az SD-kártyát. Ez az oktatóknak is hasznos, hisz közvetlenül maguk szabhatják meg a tartalmat, kiszűrve ezzel a tanulók interneten való „elbarangolását”.  A feltöltött tartalomnál fontos szempont, hogy azok szabadon kezelhetők legyenek, és a jogi licencek ne jelentsen korlátokat a felhasználók számára. Bizonyos esetekben az egyes nemzetek oktatási minisztériumai hozzáférést biztosítanak az ország tankönyveihez, amelyek hozzáadhatók az SD-kártyához is.

A készülék egyik legfontosabb eleme a napelem, amely lehetővé teszi a SolarSPELL működését a hálózati áram hiányában szenvedő területeken. Ez azért is hasznos, mert a SolarSPELL csapat által megkérdezett, Kelet-Afrikában és a csendes-óceáni szigeteken csak a felhasználók 29%-ának volt megbízható áramellátása. A készülék akkumulátora a napsütésnek kitett napelemmel 6-8 óra alatt képes feltöltődni, amire egyidőben körülbelül 25 felhasználó csatlakozhat kényelmesen. 

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.