Hogyan lehetnek hatékonyabbak a napelemes beruházások?

A támogatások és a rezsiszabályok átírása miatt rengetegen akarnak napelemet, a helyzet viszont nagyon nem egyszerű.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A rezsiszabályok átírása tovább fokozta a hazai napelemes piacon kialakult rohamot, rengeteg háztartás szeretné napelemek segítségével mérsékelni energiafogyasztását. Sajnos a komoly érdeklődés nagyon leterheli a cégeket, nő a beruházások megvalósításának időtartama, a folyamat pedig drágulást is eredményez. A helyzetet tovább bonyolítja a tavaly év végén elindított napelemes pályázat – írja a Kovács Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége közösségi energiaprogramjának vezetője a Világgazdaságon. A program keretében 100 százalékos támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartásoknak a napelemek telepítésére és a fűtéskorszerűsítésre. A pályázat első köre már februárban lezárult, a kérelmek kiértékelése viszont nagyon lassú, a beruházási igények ezért összeértek a rezsicsökkentéshez köthető újabb érdeklődési hullámmal.

A pályázat résztvevői számára rossz hír, hogy a csúszás miatt költségnövekedésre számíthatnak. Az elmúlt időszakban, részben a forint romlásának hatására jelentős volt a drágulás a piacon. Az eredetileg elnyert összegek már nem is fedezik a beruházásokat, a valódi támogatás már nem 100 százalékos, hanem 80 százalék alatti. A pályázat előreláthatóan november végén kezdődik. Kovács Bence az újabb, egyben utolsó ütem előtt olyan pontokat fogalmazott meg, amelyeket érdemes lenne figyelembe venni a döntéshozatal előtt. Véleménye szerint fontos lenne összegezni az első kör tapasztalatait az érintettek bevonásával. Szükséges továbbá, hogy a jobb megtérülés-becslés érdekében kidolgozzák, illetve hozzáférhetővé tegyék a 2024-től életbe lépő elszámolási rendszer új szabályait, valamint a megtermelt zöldenergia helyben történő megosztására vonatkozó részleteket.

A jobb költség-haszon elemzések elvégzésével a támogatási arány kiszámítása is hatékonyabbá válhat. Kovács Bence úgy látja, a háztartási méretű napelemes beruházásokra kedvezményes vagy nullaszázalékos áfája tovább javíthatna a helyzeten, de a támogatott pályázók energiaközösségbe való belépésének, szerveződésének ösztönzése is segíthetne. A szakértő szerint a jövőben az energiaközösségek kialakításának és támogatásának közös célnak kell lennie. „Nincs más út, mint előre, és látjuk is, miként tudna megvalósulni egy sokkal korszerűbb, költség- és energiahatékony, nagymértékben a megújuló forrásokra épülő rendszer Magyarországon” – írja cikkében.

Fordulat

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón ismertette a kormány legújabb döntéseit. Ami energetikai szempontból a legfontosabb: az újonnan telepítendő napelemek esetében felfüggesztik a megtermelt energia betáplálásának lehetőségét. Az utóbbi időkben a napelemek hazánkban is elkezdtek rohamosan terjedni, ennek fő oka az idén év végéig elérhető otthonfelújítási program, a novemberben újrainduló, jelenleg szünetelő napelemes pályázat, valamint a rezsiszabályok augusztusi megváltozása. A különböző támogatások, illetve az elszálló energiaárak miatt rengeteg háztartás szeretne minél hamarabb napelemhez jutni, ez pedig sajnos a hazai cégeket is megterheli, jelentősek a csúszások.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.