Hulladékgazdálkodási rendszert fejlesztenek Kelet-Nógrádban

Nettó 3,5 milliárd forintos beruházással fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert Kelet-Nógrád 51 településén, bővítik a salgótarjáni lerakót, új járműveket szereznek be, és hulladékszigeteket építenek – a részleteket sajtótájékoztatón ismertették szerdán Salgótarjánban.

Sipos Zsolt, a kivitelező HE-DO Kft. és a DHJ Építő Kft. alkotta konzorcium képviselője elmondta: Salgótarjánban csarnokok épülnek, ahol a szelektív hulladékgyűjtésből beérkező anyagokat válogatják szét, illetve a kukásautók által beszállított szemét szétválogatását végzik.

Bátonyterenyén és Pásztón egy-egy hulladékgyűjtő udvar létesül, emellett a központi, salgótarjáni lerakót bővítik, amely évi 30 ezer tonna kapacitású teleppé válik.

A két gyűjtőudvarból is a Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakón épülő 1500 négyzetméteres mechanikai kezelőcsarnokba szállítják a hulladékot.

A program részeként 19 rakodó- és gyűjtőjárművet is beszereznek, és 151 hulladékszigetet is építenek a településeken októberig.

Dóra Ottó, a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke a projekt további elemeiről elmondta, bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést a társulás településein, illetve a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést a kétezer fő feletti településeken, a kisebb falvakban pedig ötezer házi komposztálót osztanak ki a zöldhulladék hasznosítására.

A program 2 milliárd 700 millió forintos támogatásban részesült a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.