Hulladéklerakó és -kezelő központ építése kezdődött Pakson

Többéves előkészítés után elkezdődött a Paks térségi hulladékgazdálkodási rendszer beruházási szakasza. A közel kétmilliárd forint értékű projekt hét település hulladékelhelyezési feladatait oldja meg. Az alapkövet csütörtökön a paksi hulladéktelepen rakták le.

Paks mellett hat környékbeli település – Bölcske, Madocsa, Gerjen, Nagydorog, Pusztahencse és Györköny – hulladékelhelyezése válik hosszú távon megoldhatóvá a projekttel, amelynek nyitórendezvényét csütörtökön tartották, Pakson. Az új hulladékkezelő központ építési munkáira kiírt közbeszerzési pályázaton a Strabag MML és a Magyar Aszfalt Kft. közös ajánlata nyert. A kivitelezők vállalták, hogy ez év december 31-ig befejezik a központ létesítését, 2013. január 1-jén megindulhat a próbaüzem. Ennek – mint Hajdú János, a társulás elnöke, Paks polgármestere szavaiból kiderült – azért van jelentősége, mert a paksi szeméttelep betelik, működési engedélye ez év végén lejár.

A beruházás keretében az új lerakó mellett korszerű hulladékudvar, komposztáló telep, valamint a kommunális és szelektív hulladék feldolgozására szolgáló csarnok épül meg.  Az érintett települések által alapított Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közös hulladékgazdálkodási programját az Európai Unió támogatásával valósítja meg. A projekt költsége bruttó értékben megközelíti a kétmilliárd forintot. A pályázat mintegy hetvenkét százalékos EU támogatásról szól. A fennmaradó önerőt a települések lakosságszám arányosan vállalták. Madocsa, Bölcske, Nagydorog, Pusztahencse, Györköny és Gerjen a paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól nyert támogatást a sajáterő biztosítására, míg Gerjen az EU Önerőalap pályázatán is sikerrel vett részt. A hulladékgazdálkodási rendszer a szakmaiság és a szolidaritás elve alapján épül meg, húzta alá Hajdú János a projektnyitón. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy Paks városa minden támogatást, ami módjában állt megadott és a jövőben is megad a környékbeli településeknek. Paks polgármestere kiemelte, hogy az építési munkák mellett nagyon fontos feladat a lakosság tájékoztatása, egyrészt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, másrészt arról, hogy a kommunális közszolgáltatást nem lehet szociális alapon végezni, annak árát meg kell fizetni, beleértve az amortizációt is.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.