Huszonegy új szociális naperőmű épül

Huszonegy új szociális naperőmű épül nehéz helyzetű kistelepülések külterületén a Felzárkózó települések program részeként, a létesítmények által termelt energia árával kétezer háztartás fűtéséhez járul majd hozzá a program – közölte a létesítmények leendő üzemeltetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerdán az MTI-vel.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A tájékoztatás szerint a beruházás több helyszínen is a végéhez közeledik. Az ország első szociális naperőműve 2020-ban Tiszabőn kezdte meg működését, a falu határában egyhektárnyi területen összekapcsolt napelemek azóta több mint hetven család fűtésének költségeit fedezik minden télen. Azt írták, a Felzárkózó települések program részeként 2023 őszén 20 helyszínen 21 minierőmű kialakítása kezdődött meg. Az európai uniós forrásból most épülő mini naperőművek helyszíne Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss, továbbá két naperőmű is létesül Drávafokon.

A létesítmények üzembe helyezése után a naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amely a következő téltől kezdődően mintegy kétezer rászoruló család fűtéséhez ad jelentős támogatást, amelyre az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak majd. A telephelyek kialakítása és az összekapcsolt napelemek kihelyezése után számos helyszínen már a munkálatok utolsó fázisánál tart az építkezés, a kábelek behúzása, a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakító inverterek beépítése, illetve a hálózati csatlakozások kialakítása zajlik ezekben a hetekben – ismertette a szeretetszolgálat.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.