Hűtő napelem hőségben is

A Stanford egyetem kutatói olyan szigetelő napelemet fejlesztettek ki, amely úgy hűti a lakást, mint egy légkondicionáló, akár tűző nap esetén is, villamos energia felhasználása nélkül.

A kutatók szerint a panel képes visszaverni a napsugarak többségét, ezzel megkíméli az épületeket a túlzott felmelegedéstől, és az atmoszférába csak a termikus sugárzást továbbítja egy bizonyos „láthatatlan” hullámhosszon, vagyis egyáltalán nem erősíti sem az „üvegház-hatást”, sem pedig a globális felmelegedést.

A hűtő panel titka a belső szerkezet, amelyet fotonikus nanoanyagokból készítettek, kvarc és szilícium-karbid kombinációjával. Valóságos széles sávú tükör a nappal szemben, amelyet ha egy épület külsejére szerelnek, állandó belső hőmérsékletet tud tartani és nem engedi be a külső hőséget. Ezzel akár a legforróbb nyári napokon is kellemes marad bent a környezet, és nem kell költséges, köztudottan környezetszennyező, egészségre ártalmas (például súlyos allergiákat okozó) légkondicionáló berendezéseket felszerelni.

A kutatók szerint az új panel több mint 100 w/m2 hűtőhatásra képes. Ha például egy családi ház tetejének csak 10%-át fedik be vele, már az is legalább 35%-kal csökkentheti teljes napsütés idején a ház klimatizációs igényeit. E panelek működéséhez nem szükséges energia, mivel a passzív klimatizálás elve alapján működik, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.