Hatalmas felhőszakadás és jégeső volt kedden

Kedden hatalmas felhőszakadás volt az ország több pontján, négy megyében éjfélig narancs riasztást adtak ki.

Szegeden tíz perc alatt 13 milliméternyi csapadék esett le, több helyen jeget is észleltek. Ez a jelenség némileg szokatlan ősszel, ilyenkor már nem a felhőszakadás szokott dominálni, hanem inkább a csendes esőzés, amikor a csapadék órákra elnyújtva hullik le, írja az index.hu. „A Budapest-Szeged vonalon kialakult egy akár júliusit is meghaladó zivatarlánc, ez vonult végig az Alföldön, de a Dunántúlon is több helyről jelentettek jelentős csapadékot” – tudtuk meg Cséki Gergőtől, az Időkép munkatársától. A legtöbb helyen 10 és 25 milliméter közötti eső esett, néhány helyen ennél több is, a Szolnoktól északnyugatra lévő területeken 30 millimétert is mértek. Összehasonlításképpen: egy csendes esőzés még erős front esetén is csupán 5-10 millimétert jelent. Október elején picit szokatlan, hogy ekkora zivatarlánc alakuljon ki.

Szélsőséges
Az őszi zuhé azért is meglepő, mert idén eddig országosan jóval kevesebb csapadék hullott a megszokottnál. Rendkívül száraz volt a március, ráadásul az augusztusi csapadék is elmaradt. Budapest Vizafogónál például egész nyáron 0 milliméter csapadékot regisztráltak, azaz a területen egy csepp eső sem esett. Az időjárás szélsőségességére jellemző, hogy míg 2010-ben rekordmennyiségű csapadékot mértek, addig 2011-ben szárazsági rekord következett, és előreláthatólag – a mostani esővel együtt is – 2012 is rekordot dönt majd. Összességében a hetvenes évektől figyelhető meg ilyen szintű kilengés. Csapadék szempontjából egyébként Magyarország érdekes helyen fekszik: nagyjából felettünk húzódik a északi-déli választóvonal: északon az elmúlt években folyamatosan nő a csapadék mennyisége, míg délen csökken – mi pedig egy szélsőségekkel teli ingadozást élünk meg.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.