Íme a jövő taxija

„Az exkluzív -jövő taxija- a Nissan a személygépkocsik terén szerzett globális tapasztalataira, valamint New York taxisofőrjeinek és utasainak észrevételére is alapoz, akik rámutattak a mai taxikból hiányzó fontos fejlesztésekre” – nyilatkozta Carlos Ghosn, a Nissan vezér- és ügyvezető igazgatója.

„A Nissan Taxi eddig még nem tapasztalt fejlettségi szintet és kényelmet fog nyújtani New York napi 600.000 taxiban utazójának.” A Nissan NV200 taxi négy utas és azok csomagjainak szállítására képes. Tolóajtói révén sokkal könnyebb a ki- és beszállás a mai New York-i taxikhoz képest, ráadásul az autó teteje átlátszó, így az utasok különleges kilátásban is gyönyörködhetnek. A tetőkárpit mentén futó aktív szén réteg segít a beltéri levegő szagtalanításában, az üléseket pedig egy antimikrobiális, bőr hatású textíliával vonták be. A járművet egy üzemanyag-takarékos 2.0L-es négyhengeres motor működteti. A beltérben állítható klíma és mobiltelefon töltő is az utasok rendelkezésére áll, beleértve egy 12 voltos konnektort és két USB portot. A gyártó ezen kívül még egy „idegesség csökkentő” dudával is ellátta a NV200-ast, amely kívülről világít, hogyha szól, így elkerülhető annak felesleges használata. Arra a kritikára válaszolva, hogy a jármű nem teszi lehetővé a tolószékkel közlekedők zökkenőmentes utazását, a Nissan a Braun Corp.-pal együttműködve dolgozik a megoldáson.

2014 Nissan NV200

A cég ezen kívül egy olyan felmérést is tervez, mellyel azt vizsgálná, hogy hogyan teljesítenének a teljesen elektromos autók taxikként. A felmérésben résztvevő sofőröknek hat Nissan Leaf-et és három 2-es szintű díjtalan töltőállomást bocsátanak majd rendelkezésére, hogy így megfigyeljék, hogyan lehetne a taxis közlekedést elektromossá tenni.
Az új autókat a mexikói Cuernavacában található Nissan gyárban fogják előállítani, és várhatóan 29.700 dollárba, azaz kb. 6,65 millió forintba fognak kerülni.

nissan

2014 Nissan NV200 Taxi

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.