Irán meghívta Oroszország, Kína, az Európai Unió és a Teheránnal szövetséges arab államok, valamint a fejlődő országok képviselőit, hogy keressék fel nukleáris létesítményeit.

Irán külföldi országokat hívott meg atomenergetikai létesítményeibe

Irán meghívta Oroszország, Kína, az Európai Unió és a Teheránnal szövetséges arab államok, valamint a fejlődő országok képviselőit, hogy keressék fel nukleáris létesítményeit.

Az AP amerikai hírügynökség hétfőn betekintést nyert abba a levélbe, amelyben Ali Asgar Szoltaníje, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet a január 15-16-i hétvégét javasolta az iráni látogatás időpontjaként és találkozót helyezett kilátásba “magas rangú hivatalos” személyekkel is.
Egy magas rangú európai diplomata Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy a meghívás az említett forgó országok NAÜ-nagyköveteinek szól.
A meghívás pár héttel követi Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína -, valamint Németország képviselőinek genfi találkozóját, amelyen az iráni atomprogramról tárgyaltak. A találkozó azzal a sovány megállapodással zárult, hogy folytatják a tárgyalásokat – vélhetően január végén.

A december eleji genfi tanácskozást azzal a céllal rendezték meg, hogy újraindítsák az Irán vitatott atomprogramjáról zajló, 14 hónapja megszakadt párbeszédet. A zárt ajtók mögött megtartott találkozón az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína -, valamint Németország képviselői ültek tárgyalóasztalhoz az iráni küldöttséggel Catherine Ashton közvetítésével.
Számos ország gyanúja szerint Teherán atomfegyver létrehozásán dolgozik polgári célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt. A nemzetközi közösség fő követelése ezért az, hogy Irán állítsa le urándúsító programját, ezt azonban Irán mindeddig kategorikusan elutasította, s azt hangoztatta, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.