Irán úton a megújuló energiaforrások felé

Az iráni dombok között megbúvó napelemek ékes bizonyítékai annak a törekvésnek, ahogyan az iszlám köztársaság próbál távolodni az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok árnyától.

Hasszán Roháni egy éve tartó elnöksége alatt nagyszabású napenergia-projektek kezdődtek az országban, demonstrálván, hogy az új államfő merőben más irányt választott, mint az Iránt előtte irányító Mahmud Ahmedinezsád. A kormány 60 millió dollárt fordít a fotovoltaikus napenergia-projektek fejlesztésére, ez az összeg egy éve még 12 millió dollár volt.

– Növeltük megújuló energiaforrást hasznosító erőműveink kapacitását. Irán azt tervezi, hogy jelenlegi 100-200-ról 5000 megawattra növeli kapacitását. A cél, hogy ezt a mennyiséget öt éven belül elérjük. Az elmúlt két évben új törvényeket fogadtak el, amelyek a napenergia, a fotovoltaikus energia hasznosítását támogatják. Az ilyen erőművek fejlesztése abszolút napirenden van – mondta Szaman Mirhadi, a megújuló energiákkal foglalkozó iráni hivatal munkatársa.

A világ negyedik legnagyobb kőolaj- és földgázkészlete Iránban taláható. Az ország nukleáris tevékenysége felett érzett nyugati aggodalom azonban nemzetközi szankciókat vont maga után. Ennek hatására a finomítói és termelési kapacitás visszaeesett, a gazdaság növekedése megtorpant.

Iránban az év 365 napjából 300-on biztosan süt a nap, így valóban ideális hely a napelemek számára. Ezt erősítette meg a Kurdisztáni Egyetem felszínalaktani hallgatója.

– A napelemek használata Iránban nagyon hasznos lehet, hiszen itt nagyon magas a napsütéses órák száma, az ország földrajzi fekvésének köszönhetően. Így a napelemek rendkívül produktívak itt – mondta Szaideh Nasszerabadi.

A napelemek a környezet károsítása nélkül kínálnak energiát, miközben a kormány Irán vitatott atomprogramjának ártalmatlanságáról győzködi a világ vezető nagyhatalmait.

Az iráni családok állami támogatással juthatnak napelemekhez, így tetőiken át elégíthetik ki a háztartás energiaszükségleteit. Országszerte nagyjából ezer helyen vannak napelemek, lakóházak, mecsetek, iskolák és kormányzati épületek tetején.

http://hu.euronews.com/

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.